ROVARCSÍPÉSEK

A szúnyogok, a kullancsok és a bolhák a táplálék mi­att, míg a méhek és a dara­zsak azért támadnak, mert veszélyt éreznek. Amikor egy szúnyog megcsíp, a nyá­lából egy kevés a bőrünk alá jut, ami viszkető duzza­natot okoz. A méhek és a darazsak fullánkjából viszont méreg kerül a bő­rünkbe, ami erős fájdalmat vált ki.
Szerencsére számos módszer közül válogathatunk, ha igyekszünk megóvni a bőrünket a csípésektől, illetve ha kezelni szeretnénk a sikeres támadások nyomait:

 

MÉH- ÉS DARÁZSCSÍPÉS ESETÉN

A hitelkártya új szerepben

 • Haladéktalanul nyomjuk ki a fullánkot egy hitelkártya élé­vel, egy kés pengéjével vagy a körmünkkel, mert a hozzá csat­lakozó kis méregzacskóból folyamatosan szivárog a toxin a szer­vezetünkbe. Ne használjunk csipeszt, s ne fogjuk meg a fullán­kot az ujjunkkal – így még több mérget préselünk ki belőle.

 

A csípés helyének ápolása

 • A méhfullánk savas kémhatású anyagot tartalmaz, ezért eltá­volítása után az érintett bőrfelületet néhány percig kezeljük lúgos, szódabikarbónás vizes oldattal (l teáskanál szódabikar­bóna egy pohár vízben elkeverve); a darázsé viszont lúgos, tehát ecettel kell semlegesíteni. Mártsunk egy vattalabdát a megfelelő folyadékba, és ragtapasszal rögzítsük a csípésre. Mindkét borogatás enyhíti a bőrpírt és a duzzanatot is.
 • Néhány kanál húspuhító por és egy kevés víz összekeveré­sével készítsünk krémet, kenjük a bőrünkre, és hagyjuk rajta egy órán át. Az ebben található enzimek lebontják a méreg­anyagot, és csökkentik a duzzanatot, valamint a gyulladást.
 • Zúzzunk porrá l vagy 2 aszpirint egy vágódeszkán. Meg­felelő mennyiségű víz hozzáadásával keverjünk belőle krémet, majd kenjük a csípésre. Az aszpirin összetevői segítenek a mé­reg közömbösítésében, illetve csillapítják a viszketést. Vigyázat! Ne használjuk ezt a módszert aszpirinnel szembeni allergia esetén vagy 16 éves kor alatt!
 • Jégtömlővel zsibbasszuk el a területet, megelőzve a duzza­nat kialakulását. Helyezzünk egy törülközőt a jégtömlő és a bő­rünk közé, majd végezzük 20 percig a kezelést.
 • A papája olyan enzimeket tartalmaz, amelyek közömbösítik a rovarmérgeket. Ha véletlenül van otthon ilyen gyümölcs (vagy vittünk magunkkal a nyaralásra), tegyünk egy szeletet a csípésre, és hagyjuk rajta egy órán keresztül.
 • Dörzsöljünk a csípésre egy szelet vöröshagymát vagy egy kis zúzott fokhagymát. Mindkettő olyan enzimeket tartal­maz, amelyek lebontják a gyulladást okozó vegyületeket.
 • Mártsuk vízbe a mutatóujjunkát, tegyük cukorba, majd nyomjuk a csípésre.
 • A duzzanat csökkentésére használjunk bromelint, egy ana­nászból nyert fehérjebontó enzimet. Szedjük addig naponta, amíg a duzzanat vissza nem húzódik.
 • Tegyünk a csípésre l csepp teafaolajat naponta többször, hogy visszaszorítsuk a duzzanatot.
 • A viszketés csillapítására kenjünk a csípésre 1-2 csepp le­vendulaolajat, és hagyjuk rajta 15 percig. Ismételjük, vala­hányszor a viszketés újra jelentkezik, de mindig csak l cseppet használjunk. Körömvirágkrémet is tehetünk rá akár naponta többször.

 

SZÚNYOGCSÍPÉS ESETÉN

Vakarózás helyett

 • Dörzsöljünk egy jégkockát a csípésre. Ez segít csökkenteni a gyulladást.
 • Az illóolajok csillapíthatják a szúnyogcsípés okozta viszke­tést. Próbáljuk ki az eukaliptusz-, a szegfűszeg- vagy a bors­mentaolajat. Kenjünk egy keveset az érintett területre.
 • A borsmenta hűsítő hatással rendelkezik, és a csípés környé­kén serkenti a vérkeringést, így gyorsítja a gyógyulást. Használ­juk illóolaját, ha van otthon, vagy nézzük meg, hogy a fogkré­münk nem tartalmazza-e a gyógynövényt – amennyiben igen, tegyünk a csípésre egy borsónyit.
 • A dezodorok olyan összetevőket tartalmaznak, amelyek csökkentik a bőrirritációt. Beválhat, ha egy keveset a csípésre fújunk vagy kenünk.
 • Keressünk olyan, viszketés elleni spray-t vagy zselét, amely bőrnyugtató hatású mentolt  tartalmaz. Tartsuk a hűtőszek­rényben, mert hidegen még hatékonyabb (és így bármikor kéznél van, ha szükség lenne rá).
 • Számtalan, viszketés elleni szer kapható vény nélkül, ame­lyek helyi érzéstelenítőt, antihisztamint vagy hidrokortizont tartalmaznak.

 

A megelőzés ereje

 • A leghatékonyabb bőrön alkalmazható szerek a DEET- (dietil-toluamid) tartalmú rovarriasztók. A felnőttek biztonságo­san használhatják a címkén feltüntetett utasítás szerint, de gyer­mekeknek ne adjunk semmilyen, 10 százaléknál magasabb DEET-tartalmú krémet. A rovarriasztó készítményeket mindig tartsuk elzárva!
 • A permetrin a krizantém virágában lévő rovarriasztó ve­gyület szintetikus változata. A spray-vel fújjuk be a ruhánkat, és akasszuk ki száradni. A riasztószer néhány mosás után is ha­tékony marad. Havonta egyszer a szúnyoghálókat is kezeljük permetrinnel.
 • A rendkívül aromás olajat, a citronellát (a nárdusfű illóola­ját) gyakran használják rovarriasztó gyertyák és spray-k alap­anyagaként. Kövessük a csomagoláson feltüntetett alkalmazási útmutatót.
 • Néhány nappal sátorozás vagy túrázás előtt kezdjünk el na­ponta egy-két gerezd fokhagymát enni. A rovarok megérzik a fűszernövény szagát a verejtékben, s ez általában elriasztja őket.
 • Ha távol szeretnénk tartani magunktól a méheket, ne hasz­náljunk parfümöt, illatosított testápolót, borotválkozás utá­ni arcszeszt, és ne viseljünk élénk színű ruhákat.

Hasznos

 • A méh- vagy darázscsípés súlyos allergiás reakciót, úgynevezett anafilaxiás sokkot válthat ki egyes embereknél, amelynek tü­netei a légzési nehézség vagy fulladás, a gyengeség, a szájüreg és a torok meg-duzzadása, a szapora pul­zus, illetve a csalánkiütés. Az illetőhöz sürgősen men­tőt kell hívni, mert ez az állapot akár halálos kime­netelű is lehet. A többszö­rös rovarcsípés szintén haladéktalan orvosi ellátást igényel, mivel ez még nem allergiás emberek esetében is veszélyessé válhat. Akkor is forduljunk orvos­hoz, ha kiemelkedő, kör alakú vörös kiütések jelen­nek meg a bőrünkön, illet­ve amennyiben a csípés elfertőződik.

Be the first to comment

Leave a Reply