PROSZTATABETEGSÉGEK

Negyvenéves kor felett sok férfi küszködik vizelet-ürítési nehézségekkel: a vizelet gyengén, vékony sugárban ürül, és a végén csöpögve áll el. Bosszantó módon a természet az éj­szaka közepén is szólít, fél­beszakítva az alvást. Az ok általában jóindulatú prosztata-hipertrófia, a prosztata nem rákos eredetű megna­gyobbodása, mely tulajdon­képpen a szervet alkotó kötőszöveti, simaizom- és mirigysejtek felszaporodása.

Az ondófolyadékot ter­melő prosztata olyan, mint egy gallér a húgycső körül. Ha megduzzad, a húgycsövet összenyomva akadá­lyozza a vizelet útját. A be­tegség összefügg a szerve­zet időskori hormonális változásaival. Az 50 éven felüli férfiak több mint felénél diagnosztizálják, az idősebbeknél még gyako­ribb – de csak az esetek 30-40%-a jár panasszal.Nézzünk néhány hatékony gyógymódok prosztatabetegség kezelésére:

Pálma és csalán

 • A fűrészpálma bogyótermésének kivonata gátolja a prosz­tata megnagyobbodásáért felelős hormon működését, s a gyul­ladást is bizonyíthatóan csökkenti. Keressünk 85-95 százalék zsírsavat és szterolt tartalmazó készítményt.
 • Az örökzöld afrikai törpepálma kérgének kivonata szintén gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik, és a kutatások szerint lelassíthatja a prosztataszövet növekedését. Keressünk fel egy képzett gyógynövényszakértőt, aki tanáccsal szolgálhat a meg­felelő adagolásról.
 • Szedjünk szárított csalángyökeret. Ez a kiegészítő ugyan­csak elősegíti a prosztata összehúzódását. Afrikai törpepálmával vagy fűrészpálmával együtt alkalmazva még hatékonyabb lehet.

 

Módosított étrend

 • A karotinoidok (növényi festékanyagok) a betegségek ellen igen hatékony természetes antioxidánsok. Egyik képviselőjük, a többek között a paradicsomban is megtalálható likopin csökkenti a gyulladást, mérsékli a prosztatamegnagyobbodást és a rák kialakulásának kockázatát. Ahhoz, hogy jótékony ha­tását élvezhessük, ajánlott hetente tízszer paradicsomot vagy abból készült ételt (szószokat, leveseket) fogyasztani. A görög­dinnye és a sárgabarack szintén gazdag likopinban.
 • Likopintartalmú kiegészítőt is szedhetünk.
 • Mindennap fogyasszunk el egy marék pirítatlan tökmagot. Rengeteg cinket, a prosztata egészséges működéséhez elen­gedhetetlen ásványi anyagot tartalmaz. Szedhetünk tökmagot tartalmazó étrend-kiegészítőt is.
 • Naponta kétszer keverjünk 1 evőkanál — ómega-3 zsírsavak­ban gazdag – lenmagolajat az ételünkbe. Ezek a zsírsavak, a többi esszenciális zsírsavval együtt, korlátozzák a prosztaglandin hormon koncentrációját, így csökkentik a gyulladást (ez­által a gyulladásos eredetű duzzanatot is) a prosztatában.

 

Mit és mennyit igyunk?

 • A szervezetünknek ugyan sok folyadékra van szüksége, de este, vacsora után már csak keveset igyunk, különben na­gyobb valószínűséggel kell majd éjszaka felkelnünk.
 • Vizelési nehézségek esetén korlátozzuk a koffeintartalmú italok, például a kávé, a tea és a kóla fogyasztását. A koffein a húgycső falának összehúzódását okozhatja, gátolva a vizelet ki­ürülését, ugyanakkor vízhajtó hatása is van.
 • Mellőzzük a tömény szeszes italokat, amelyek tovább súlyosbíthatják a tüneteket.
 • A sör és a bor – természetesen módjával – kifejezetten aján­lott. A kutatások szerint a mértékletes alkoholfogyasztás (egy-két pohár sör vagy kis pohár bor naponta) csökkentheti a jóindulatú prosztatamegnagyobbodás kockázatát, illetve eny­hítheti a tüneteket.

 

Kiegyensúlyozott nemi élet

 • A prosztata termeli azt a tápanyagban gazdag folyadékot, amelyben a spermiumok úsznak, a rendszeres ejakuláció te­hát segít csökkenteni a belső folyadéknyomást. A prosztata kö­rüli izmok is ellazulnak, ami jót tesz a vérkeringésnek, és segít megóvni a prosztatát a gyulladástól.

 

Kellemes áztatás

 • A meleg víz serkenti a vérátáramlást a prosztatában, s ez elősegíti a gyulladás és a duzzanat csökkenését. Ha tehetjük, töltsünk naponta 20-45 percet a fürdőkádban.

 

A mosdóban

 • A vizeletet nem szabad visszatartani, mert amikor a hólyag túlságosan megtelik, a tartalma bejut a prosztatába, s ez ingerli a szervet. Menjünk el vécére, amikor ingert érzünk.
 • Vizeletürítés után várjunk néhány percig, majd próbáljuk meg újra. így a húgyhólyag teljes tartalma távozni tud.
 • Az ellazultabb, ülő testhelyzetben valószínűleg könnyebb a vizeletürítés, mint állva.
 • Ne feledjük, hogy nem hajt a tatár, és senki sem méri, hogy mennyi időt töltünk a mosdóban. Olvasgassunk, adjuk át ma­gunkat a gondolatainknak, és vegyünk egymás után tíz mély lélegzetet. A feszültséget és a szorongást oldani kell, külön­ben a termelődő stresszhormonok a húgyhólyag izmainak megfeszülését okozhatják — nem beszélve az esetleges sikerte­lenség kiváltotta lelki gátlásokról.

Hasznos

 • Ha a vizelet nehezen indul meg, áramlása gyenge, úgy érezzük, hogy soha nem tudjuk teljesen kiüríteni a húgyhólyagot, és éjszaka gyakran jelentkezik vizelési inger, menjünk el orvosi vizsgálatra. Kezelőorvo­sunk megállapítja, hogy jó­indulatú prosztata megnagyobbodásról van-e szó, és kizárhatja a többi lehetsé­ges betegséget, például a prosztatarákot. Amennyi­ben tüneteink súlyosabbak – még erőlködve sem tu­dunk vizelni nyolc óránál hosszabb ideig —húgyúti elzáródás alakulhatott ki. A veseelégtelenség megelőzése érdekében azonnali kórházi kezelés, katé­terezés szükséges.

Be the first to comment

Leave a Reply