MÁJFOLT, SZEPLŐ, ÖREGSÉGI FOLT

Fiatalkorban a melanin (barna bőrfesték) rendelle­nes termelődése, egyenet­len eloszlása miatt az orcá­kon szeplők jelennek meg. Később ezek a napfény ha­tására sötétebb májfoltok­ká válnak. A melanin kép­ződése idegi és hormonális szabályozás alatt áll, tehát nemcsak a napozással függ össze, hanem a szervezet működésével is.

Terhesség alatt vagy fogamzásgátló gyógyszerek szedésekor a megnőtt ösztrogénszint hatására például élénkül. A menopauzára jellemző hormonális változások eredményeként az arcon és a kézháton is kialakul­hatnak pigmentfoltok, un. öregségi foltok. Májműkö­dési zavar következtében és egyes gyógyszerek (víz-hajtók, tetraciklin-szárma-zékok, cukorbetegségre és magas vérnyomásra adott készítmények) mellékhatá­saként is megjelenhetnek.



Nézzünk néhány tanácsot, amivel kezelni lehet a foltokat:

Halványítás

 • Legalább naponta kétszer mossuk le a bőrt egy citrom levével. Az enyhén savas citromlé eltávolítja a bőr legfelső, elhalt hámsejtjeit, ezáltal eltünteti vagy elhalványítja  a májfoltokat.
 • Keverjünk össze l teáskanál natúr joghurtot 1 teáskanál mézzel. Kenjük a bőrre, hagyjuk rajta 30 percig, majd öblít­sük le. A műveletet naponta egyszer végezzük.
 • Az aloe vera leveléből kipréselt zselében olyan vegyületek vannak, amelyek lehámlasztják az elhalt sejteket, és serkentik az új hámsejtek termelődését. Használjuk naponta egyszer-két­szer. Kipróbálhatunk aloe verát tartalmazó készítményeket is.
 • A népi gyógyászat az írót javasolja a pigmentfoltok eltünte­tésére, mivel a benne lévő tejsav finoman lehámlasztja a nap ál­tal károsított és elszíneződött területeket.

 

Rejtőzködés

 • Álcázzuk a pigmentfoltokat illatszerüzletben vagy patikában kapható korrektorral. Ezeknek a termékeknek egy részét ola­jokkal is dúsítják, hogy hidratálják a bőrt. Kérjük meg az el­adót vagy a gyógyszerészt, hogy segítsen kiválasztani a bő­rünkhöz legjobban illő színárnyalatot (általában egy kicsit vi­lágosabbat a bőrünk tónusánál), és mutassa meg, hogyan kell alkalmazni a készítményt.

 

A megelőzés ereje

 • A napsugárzás nyáron 10 és 16 óra, az év további részében pedig 10 és 14 óra között a legerősebb. Ha lehet, ebben az idő­szakban kerüljük a napfényt.
 • Mindennap, fél órával azelőtt, hogy kilépnénk a szabadba, kenjünk naptejet azokra a testrészeinkre, amelyeket nem takar a ruhánk — különösen az arcunkra és a kézfejünkre. Válasszunk legalább 15-ös fényvédő faktorú krémet. A pigmentfoltok el­leni leghatékonyabb védelmet nyújtó készítmények cink-oxi­dot vagy titánium-dioxidot tartalmaznak. Ha hosszabb időt töltünk a szabadban, karóránként kenjük be a bőrünket.
 • Viseljünk legalább 10 cm széles karimájú kalapot, amely le­árnyékolja az arcunkat és a nyakunkat, így megakadályozza a foltok kialakulását ezeken a területeken.Válasszunk pamutbé­léses fejfedőt; a szalmakalap nem nyújt hathatós védelmet.
 • A napon tartózkodás után használjunk E-vitamin-olajat. Az E-vitamin mint antioxidáns közömbösíti a bőrkárosító szabad gyököket, így segíthet megelőzni a pigmentfoltok kialakulását. Vigyázat! Csak napozás után kenjük be vele a bőrt, mert nap­fény hatására maga az E-vitamin is termel szabad gyököket.





Hasznos

 • Ha a házi patika szereivel nem sikerűi a pigmentfol­tokat elhalványítani, a kör­zeti orvosunk ajánlhat olyan bőrgyógyászt, aki lé­zeres kezeléssel vagy folyé­kony nitrogén alkalmazásá­val eltünteti őket. (Ezeket a kezeléseket a társada­lombiztosítás nem támo­gatja.)
 • Az öregségi foltok álta­lában jóindulatúak. Ha azonban az egyik bizseregni, viszketni kezd, a mérete vagy a színe megváltozik, a széle egyenetlenné válik, esetleg vérezni kezd, hala­déktalanul forduljunk or­voshoz. A bőrrák bizonyos fajtái – például a melanóma – megjelenésükben nagyon hasonlíthatnak az öregségi foltra.

Be the first to comment

Leave a Reply