Gyógyító levesek a világ minden tájáról

A csirkehúsleves számos országban a meghűlés legalapvetőbb házi orvossága. A rizsecettel, gyömbérrel és fokhagymával készült csípős-savanyú leves Kínában az orrdugulás népszerű ellenszere. Az Európában kedvelt káposztalevest napjainkban sokan kifejezetten azért fogyasztják, mert segíti a fekélyek mihamarabbi begyógyulását.

 

 


A leveseket valóban joggal ajánlják mindenütt a betegeknek, enyhülést nyújtanak, könnyen emészthetők, növelik a folyadékbevitelünket, és ellátják szervezetünket a felépüléshez szükséges tápanyagokkal. Az említetteken kívül a világ más részein is sok, jótékony hatása miatt nagy becsben álló receptet tartanak számon.


India: kulitraszam a magas vérnyomás ellen

  • A Dél-Ázsiában őshonos kulitot Indiában hatékonynak tartják a magas vérnyomás ellen. A lencséhez hasonló, ovális szemű hüvelyes illata főzéskor a friss szénáéra emlé­keztet. Amikor megérik, leszüretelik, megszárítják, és fa rudakkal kicsépelik. A szemeket megtisztítják és szétválogatják.
  • A raszam, vagyis a kulitból készített sűrű leves enyhén csípős, könnyű étel. Gyakran joghurttal keverve, rizzsel tálalják. A kulitot nyolc óráig áztatják, majd további nyolc órán át csíráztatják, azután vízben puhára főzik.
  • A leves hozzávalói közt szerepel a kokum (egy örökzöld növény kisméretű, sötétpiros gyümölcse), valamint több gerezd összezú­zott fokhagyma. Néha egy evőkanál péppé őrölt gránátalmamagot is hozzáadnak, amely segíti a vese- és húgyhólyagkövek távozását.
  • Kulitot indiai élelmiszereket forgalmazó boltokban szerezhetünk be. Ha mégsem ka­punk, lencséből is kitűnő, magas rosttartalmú és tápértékű levest készíthetünk.

 

Kína: ginkgokása az időeltolódás okozta tünetek enyhítésére

  • Ez a ha­gyományos kínai sziu-je, vagyis „éjszakai harapnivaló", elősegíti a kimerült szervezet regenerálódását. A páfrányfenyőmagot a kínai orvoslás a köhögés csillapítására és a nyák­képződés csökkentésére is használják.
  • A receptben a hámozott ginkgomagon kí­vül szerepel még szárított tofu, szárított kínai fésűkagyló, valamint bőséges mennyiségű finomra reszelt gyömbér. Néhány szakács sült marhafartövet is kever bele.


Fülöp-szigetek: gyömbéres csirke­húsleves ízületi fájdalom ellen

  • Miért ne próbálhatnánk ki az ízületi gyulla­dásos fájdalom csillapítására az aszpirin, az ibuprofen vagy más gyógyszerek helyett vala­milyen kellemesebb megoldást, például egy különleges levest? A gyömbér, gingerol-tartalmának köszönhetően, gátolja a prosztaglandinok, a gyulladás kialakulásában szerepet játszó hormonszerű vegyületek működését, ugyanakkor az influenzát okozó vírus ellen is hatékonyan felveszi a harcot. A Fülöp-szige­teken a gyömbéres csirkehúslevest (tinola) általában friss papájával készítik, de ehelyett zsenge spenótleveleket is adhatunk hozzá.

 

Tinola (gyömbéres csirkeleves)

8 személyre:

  • 6 evőkanál növényi olaj
  • 3 gerezd felaprított fokhagyma
  • 2 evőkanál frissen reszelt gyömbér
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 1,5 kg kicsontozott csirke, felszeletelve
  • 1 ,75 liter víz
  • 2 nagy marék friss spenót
  • halszósz, ízlés szerint
  • bors, ízlés szerint

 

Egy nagy lábosban forrósítsuk fel az olaj felét, és adjuk hozzá a fokhagymát, a gyömbért és a vö­röshagymát. Amikor a vöröshagyma üvegessé válik (de még nem barnul), szedjük ki az össze­tevőket, és tegyük félre. Ugyanebben a lábosban, a maradék olajon, kevergetés mellett süssük át a csirkehúst. Tegyük vissza a fokhagymát, a gyöm­bért és a vöröshagymát a lábosba, ontsuk hozzá. a vizet, és forraljuk fel. Ezután állítsuk takarékra a lángot, és félig lefedve 30 percig főzzük a le­vest. Keverjük hozzá a spenótot. Közvetlenül tá­lalás előtt adjuk hozzá a halszószt és a borsot.

 

Magyarország: nagyi csirkehúslevese

  • Valószínűleg a csirkehúsleves minden idők egyik legismertebb házi orvossága. A leg­újabb kutatások szerint a népi bölcsesség tudományos tényekkel is alátámasztható: ez a fogás valóban képes megakadályozni a fehérvérsejtek okozta gyulladást és a felső légutak eldugulását.
  • Számos érv szól amellett, hogy a levesből egy lábosnyi ott rotyogjon a tűzhelyen, ami­kor megfáztunk, vagy influenzásak vagyunk. A gazdag, gőzölgő finomság megszünteti az orrdugulást, a fokhagyma, a vöröshagyma és a többi fűszer pedig enyhe vírusölő tulaj­donsággal rendelkezik. Még tovább fokoz­hatjuk ezt a hatást, ha még néhány összevá­gott fokhagymagerezdet adunk a leveshez, amikor már majdnem megfőtt.

 

Nagyi csirkehúslevese

Még hatékonyabban szünteti meg az orrdugulást a leves, ha egy kevés cayenne-i borsot és egy evőkanál friss aprított gyömbért teszünk bele.

10 személyre:

  • 1egész bontott csirke, 8 részre vágva
  • 1 kg szeletelt sárgarépa
  • 1 kg vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma,
  • ízlés szerint só,
  • őrölt bors és
  • apróra vágott petrezselyem

 

Egy nagy lábosban öntsünk a csirkehúsra annyi vizet, hogy ellepje, és forraljuk fel. Vegyük a lán­got takarékra, pároljuk tovább, és fölözzük le a keletkező habot. Adjuk hozzá a felvágott sár­garépát és a vöröshagymát, főzzük 2-3 óráig, és közben szükség szerint pótoljuk a vizet. Zúzzuk össze a fokhagymát, és adjuk a leveshez, majd ízlés szerint ízesítsük sóval, borssal és apróra vágott friss petrezselyemmel. Ha sűrűbb levest szeretnénk készíteni, merjünk ki egy-két merő­kanál zöldséget, törjük péppé, majd tegyük vissza a levesbe.

 

 

Linkek

KatalgusHun-Web LinkekLinkajnlLinkBank LinkkatalgusEgszsg, betegsg linkekBelfldi s klfldi szlls s apartmanLinkgyr linkkatalgus Hungarian Web Linkgyjtemny Linkel linkgyjtemnylink adatbzisrdekes Weblap SzavazsInternet.wyw.hu Linkraktr Webkatalgus - LinktrMobiltelefon linkgyjtemnyInternet.wyw.huKatalgusKategorizlt linkek a kezdlapon!Hun-Web Linkek