SZORONGÁS

A szorongás akkor jelent gondot, ha valamilyen homályos, sőt akár nem is létező, képzelt fenyegetés­re adott „válasz", amely tartósan fennáll. Számtalan lelki és fizikai tünettel jár­hat: félelemérzet, összpontosításra való képtelenség, izomfe­szültség, fejfájás, szapora szívverés, magas vérnyo­más és még sok más...

 

 

 

Szerencsére számos természetes megoldás - gyógynövényes, illóolajos fürdők, nyugtató teák és hangulatjavító ételek - áll a rendelkezésünkre, amellyel eloszlathatjuk aggodalma­inkat a problémákkal teli időszakokban:


A gondok kiáztatása

  • A forró fürdő a feszültség oldásának egyik legkellemesebb és leghatékonyabb módja. Adjunk egy kevés levendulaolajat (esetleg szárított levendulalevelet) a vízhez. E nagyszerű gyógy­növényt már legalább 2000 éve használják nyugtatóként. Ha nincs időnk fürdőzésre, kenjünk néhány csepp levendulát a ha­lántékunkra meg a homlokunkra, és pár percig maradjunk ülve.


Lassú, mély légzés

  • Légzésünk szabályozásával megfékezhetjük a szorongást. Üljünk le, tegyük az egyik kezünket a hasunkra, és lassan ve­gyünk levegőt úgy, hogy a hasunk, s ne a mellkasunk emelked­jen. Tartsuk bent a levegőt négy-öt másodpercig, azután na­gyon lassan engedjük ki. Ismételjük addig, amíg meg nem nyugszunk.


Altató italok

  • Az álmatlanság régi ellenszere, a langyos tej napközben is alkalmazható nyugtatóként. A tej egy triptofán nevű aminosa­vat tartalmaz, amely a boldogságérzetet kiváltó agyi vegyület, a szerotonin termelésében vesz részt. A banán és a pulykahús szintén sok triptofánt tartalmaz.
  • A sör sajátos ízét adó komlóról régóta tudják, hogy nyugta­tó hatással rendelkezik - olyannyira, hogy a betakarító mező­gazdasági munkások gyakran aluszékonnyá is válnak. Tegyünk 2 teáskanállal a szárított növényből egy csésze nagyon forró vízbe. Fogyasszuk naponta legfeljebb háromszor ezt a szoron­gásoldó, altató „teát".


Nem ajánlott

  • Korlátozzuk napi egy pohárra kávé-, tea- vagy kóla fo­gyasztásunkat. Kutatások szerint a szorongásra hajlamos em­berek érzékenyebben reagálnak a koffeinre.
  • Kerüljük az alkoholt, ami eleinte ugyan oldja a szorongást, hatásának elmúlásával azonban csak fokozódik a feszültségünk.


Gyorsítás és lassítás

  • A mozgás nagyszerű szorongásoldó módszer. Egy gyors, 30 perces séta vagy más aerob (fokozott oxigénfelhasználással járó) tréning serkenti a fájdalomcsillapító és boldogságfokozó vegyületek, az endorfinok termelését.
  • Iktassunk be mindennap legalább 15 percnyi lazítást; me­ditáljunk, imádkozzunk, metsszük meg a rózsáinkat, vagy egy­szerűen csak gyönyörködjünk az aranyhalainkban.


Természetes szorongásoldók

  • A macskagyökeret nem az illatáért értékelik, hanem sokkal inkább azért, mert hatékony nyugtató. Hatóanyagai ugyan­ahhoz az agyi receptorhoz kötődnek, amelyre a szorongás el­leni gyógyszer, a diazepam (ismertebb nevén válium) is hat.
  • Szedjünk naponta egy B-vitamin-komplexet. A B-vitami­nok természetes stresszoldók (a hangulatjavító szerotonin ter­meléséhez például B6-vitaminra van szükség), hiányuk hozzá­járulhat a szorongás kialakulásához.


Hasznos: A krónikus szorongás ko­moly fizikai megterhelést jelent z szervezet számára. Kérjünk segítséget, ha úgy érezzük, hogy az aggódás egyre jobban elhatalmaso­dik rajtunk. Érdemes tudni, hogy a szorongás gyakran súlyo­sabb betegségek, például pajzsmirigy-túlműködés, hipoglikémia (alacsony vér­cukorszint) és szívroham tünete lehet, illetve bizo­nyos gyógyszerek mellék­hatásaként is jelentkezhet. A panaszainkról tehát min­denképpen fontos tájékoz­tatni az orvosunkat.

 

Linkek

KatalgusHun-Web LinkekLinkajnlLinkBank LinkkatalgusEgszsg, betegsg linkekBelfldi s klfldi szlls s apartmanLinkgyr linkkatalgus Hungarian Web Linkgyjtemny Linkel linkgyjtemnylink adatbzisrdekes Weblap SzavazsInternet.wyw.hu Linkraktr Webkatalgus - LinktrMobiltelefon linkgyjtemnyInternet.wyw.huKatalgusKategorizlt linkek a kezdlapon!Hun-Web Linkek