
Bármilyen meglepő, a szervezetünkben több baktérium, mint emberi sejt található. Egyedül az emésztőrendszerben körülbelül 500 baktériumfaj – összesen több mint egy kilogrammnyi mikroorganizmus – él. Nem kell azonban egyből megijedni: ezek nagy része hasznos.
Erősítik az immunrendszerünket, megemésztik a tejcukrot, segítik a tápanyagok felszívódását, és fenntartják emésztésünk egészséges működését. Nagyon fontos, hogy megakadályozzák azoknak a bélbaktériumoknak az elszaporodását, amelyek a hüvelyben és a húgyutakban lévő organizmusokkal együtt problémákat okozhatnak. Ebben segíthetik őket az élőflórás joghurtok, amelyek probiotikus baktériumokat tartalmaznak.
Íme néhány hasznos tanács:
Táplálkozással az egészséges emésztésért
- Amikor egészségesek vagyunk, a vastagbélben lévő baktériumok 85 százalékát a Lactobacillusok teszik ki, a maradék 15 százalék nagy részét pedig más, hasznos törzsek alkotják. Antibiotikum szedésekor a gyógyszer ezeket a jótékony mikroorganizmusokat is elpusztítja a fertőzésért felelős kórokozókkal együtt. Ilyenkor hasmenés, hasgörcsök, bélszelek és puffadás, gombás fertőzések jelentkeznek, ráadásul a tápanyagok felszívódása romlik. A joghurt – ami tulajdonképpen baktériumok hozzáadásával megalvasztott tej – védelmet nyújt a kezelés alatt.
- Az élőflórás joghurtban (vagy a probiotikus kiegészítőkben) lévő hasznos baktériumok egyrészt csillapítják a csecsemőkori hasmenést, másrészt visszaszorítják a gyulladásos bélbetegség, valamint az irritábilis bél szindróma tüneteit, sőt még az ételmérgezés bizonyos típusait is enyhítik. Ezenkívül a joghurt rendszeres fogyasztása kellően rostdús étrend mellett, megelőzheti a divertikulózis, egy igen fájdalmas és meglehetősen veszélyes állapot kialakulását.
- A joghurtot évszázadok óta használják igen sokrétű orvosságként, de az utóbbi néhány évtizedben újabb alkalmazási területeit fedezték fel a házi gyógyításban.
Nem élhetünk nélkülük
- A joghurtot évszázadok óta használják igen sokrétű orvosságként, de az utóbbi néhány évtizedben újabb alkalmazási területeit fedezték fel a házi gyógyításban.
- A candidiasis kezelése: Ha a candida albicans nevű, a hüvelyben élő élesztőgomba túlszaporodik, szörnyű viszketést és kellemetlen, égető érzést okozhat. Egy vizsgálat során a fertőzés jelentkezésének valószínűsége jelentős mértékben csökkent azoknak a nőknek a körében, akik naponta 250 g élőflórás joghurtot ettek. Az említett tejtermék fogyasztása a már kialakult fertőzések kezelésében is fontos szerepet játszhat. Vigyázat! Csak élesztőgombás fertőzés esetén alkalmazzunk joghurtot; a bakteriális fertőzést ugyanis valószínűleg csak tovább súlyosbítanánk vele.
- A húgyhólyag védelme: A joghurt valódi segítséget jelenthet azoknak a nőknek, akik visszatérő húgyúti fertőzésben szenvednek. Egy finn vizsgálat eredményei szerint a hetente legalább háromszor joghurtot és sajtot fogyasztó nők majdnem 80 százalékkal kisebb valószínűséggel kaptak húgyúti fertőzést, mint azok, akik hetente egyszer, esetleg egyszer sem ettek ilyen tejtermékeket.
- Az immunrendszer erősítése: naponta két pohár élőflórás joghurt elfogyasztása a négyszeresére növelheti a gamma-interferon szintjét. Ezt a fehérjét azok a fehérvérsejtek termelik, amelyek az immunrendszert segítik a kórokozók elleni harcban.
- Küzdelem a rák ellen: A joghurtban lévő Acidophilus bizonyíthatóan segít megelőzni a daganatok kiújulását a húgyhólyagrákkal kezelt betegeknél. A hasznos baktériumok megakadályozhatják a káros mikroorganizmusokat abban, hogy amikor kölcsönhatásba lépnek az élelmiszerekkel, rákkeltő anyagokat hozzanak létre a szervezetünkben.
- Az erős csontokért: A laktóz érzékenységben szenvedő emberek kénytelenek mellőzni a tejet — a csonterősítő kalcium egyik legfontosabb forrását. Az élőflórás joghurt számukra is megoldást jelenthet, mivel a benne található élő kultúra enzimei „előemésztik” a laktózt a szervezet számára, így annak fogyasztásakor a legtöbben már nem észlelik a szokásos kellemetlen tüneteket.
Nem mindegy, melyik
- Ha biztosak akarunk lenni a dolgunkban, vásárláskor olyan joghurtot keressünk, amelynek címkéjén az „élőflórás”, az „aktív” vagy a „bio” szavak olvashatók. Ellenőrizzük azt is, hogy meddig őrzi meg a minőségét a termék, és azt válasszuk, amely a legkésőbbi időpontig fogyasztható (minél közelebbi a szavatossági idő lejárta, annál kevesebb mikroorganizmust tartalmaz a joghurt). A legjobb, ha csak egyfajta joghurtot eszünk, mert ma még nem tisztázott, hogy a különböző tenyészetek hogyan hatnak egymásra.
- Ha nem szeretjük a joghurtot, probiotikus kiegészítőket is szedhetünk. Az optimális adagolást ugyan még nem határozták meg, de a kutatók úgy vélik, körülbelül 10 milliárd hasznos baktériumot kell a szervezetünkbe juttatni naponta. Ez rengetegnek hangzik, pedig valójában mindössze egy-két kapszulát jelent. Tartsuk a kapszulákat a hűtőszekrényben, de a mélyhűtőbe ne tegyük, mert ezek a mikroorganizmusok alacsony hőmérsékleten elpusztulnak.
Mire jó még:
- ajakherpesz
- gombás fertőzések
- gyulladásos bélbetegségek
- hasmenés
- húgyúti fertőzések
- irritábilis bélszindróma
- lábgombásodás
- puffadás és felfúvódás
- szájfekély
Leave a Reply
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.