HASMENÉS

Normális esetben, mialatt a tápanyag keresztülhalad a bélrendszeren, a vastag­bél felszívja a felesleges vizet. Időnként azonban előfordul, hogy a fokozott bélműködés miatt a folya­dék a széklettel együtt távozik – ezt a kellemetlen problémát nevezzük has­menésnek…

Kiváltó okai közé tartoznak a vírusfer­tőzések (influenza, utazási hasmenés), az ételmérge­zés vagy a tejtermékek valamely összetevőjével szembeni érzékenység.  A napokig vagy hetekig tartó hasmenés viszont irritábilis bél szindrómára utalhat. Amennyiben a has­menést nem sikerül gyor­san kezelni, akár kiszára­dáshoz is vezethet, ami különösen veszélyes lehet kisgyerekek és idősek esetében.
Lássunk néhány tanácsot a tünetek enyhítésére

Csillapító csersav

 • A cukorral ízesített fekete tea hidratálja szervezetünket, a benne lévő csersavaknak köszönhetően pedig csökkenti a be­lek gyulladását. A cukor javítja a nátrium és a víz felszívódását. A csersavban gazdag szedret a népi gyógyászat régóta hasz­nálja a hasmenés kezelésére. Tegyünk 1,5 g szárított szederle­velet egy pohárnyi forrásban lévő vízbe, 10 percig hagyjuk áll­ni, majd szűrjük le. Igyunk naponta három pohárral étkezések között. Egy másik recept szerint forraljunk fel 2 evőkanál friss szedret 2,5 dl vízben, lassú tűzön főzzük 10 percig, végül szűr­jük le. Igyunk naponta többször egy-egy csészével. Filteres sze­dertea is kapható; olyat vegyünk, amelyben szederlevél is van. A sok ásványi anyagot és néhány vitamint tartalmazó málna­levélteát is hatékonynak tartják. (Mivel a benne lévő csersav a méh izomtónusát is fokozza, terhesség alatt előszeretettel fogyasztják a teát a vajúdás megkönnyítésére, bár a korai sza­kaszban – körülbelül a 12. hétig – nem ajánlott.)

 

Fertőzés esetén

 • Az aranypecsétfű sokfajta baktériumot, többek közt a has­menést okozó Escherichia colit is képes elpusztítani. Fő ható­anyaga, a berberin olyan erős fertőzésgátló, hogy az élénksárga évelő gyógynövényt gyakran „természetes antibiotikumnak” is nevezik. Szedjük addig, amíg a hasmenés alább nem hagy.

 

Folyadékpótlás

 • Amikor súlyos hasmenésünk van, helyre kell állítanunk a szervezet folyadék- és elektrolit-háztartását. Oldjunk fel fél teáskanál sót és 4 teáskanál cukrot 1 liter vízben. Adjunk hoz­zá egy kevés narancslevet, citromlével vagy káliumot tartalma­zó sópótlót. Napközben fogyasszuk el az egészet. Se sóból, se cukorból ne tegyünk bele többet, mert nagyobb mennyiség­ben kiszáríthatják a szervezetünket.
 • Egyes sportitalok szintén pótolják az elveszett elektrolitokat.
 • A hasmenéses baba szoptatását nem szabad abbahagyni. de a szopások mellett teáztassuk is a kicsit. Tápszeres babáknak vagy idősebb gyerekeknek adjunk kifejezetten a gyerekek szá­mára készített rehidrálóoldatot.
 • s Ha a hasmenés enyhe lefolyású, és nem száradtunk ki, kor­tyolgassunk üdítőitalt (ha szénsavas, gyors kevergetéssel szaba­duljunk meg a buborékoktól, hogy ne fújódjunk fel). Néhány órán keresztül valóban csak kortyokban fogyasszuk, azután kezdjünk annyit inni, amennyi jólesik. A diétás üdítők nem fe­lelnek meg erre a célra, hiszen a testünknek szüksége van a cu­korra. Próbálkozzunk táplálóbb folyadékokkal, például csirke­húslevessel is.

 

Az étrend átalakítása

 • Eleinte lehetőleg csak kevés szilárd anyagot tartalmazó éte­leket fogyasszunk, például gyenge csirkehúslevest, amely a szervezetünket vízzel, elektrolitokkal, valamint fehérjével látja el. Egy-két napig tartsunk ki a diéta mellett. » A banánból, rizsből, almából és pirítósból álló kímélő diéta is jó ilyenkor. A banán és az alma egyfajta oldható rostot, pektint tartalmaz, amely megköti a folyadékot a bélrendszer­ben, és lelassítja a széklet előrehaladását.
 • A sárgarépa a pektin másik jó forrása. Főzzünk puhára né­hány répát, azután turmixoljuk pépessé egy kis vízzel. Órán­ként együnk belőle 1-2 evőkanállal.
 • Kerüljük az oldhatatlan rostot tartalmazó élelmiszere­ket, így a babot, a káposztát vagy a kelbimbót.
 • Néhány napig tartózkodjunk a tejtermékektől, mert has­menéskor a bélnyálkahártya károsodhat, s ez ideiglenesen laktózérzékenységet okoz.
 • Az egyetlen kivétel az élőkultúrás joghurt, amely hasznos baktériumokat, például Lactobadllus addophilust és Bifidobacte-riumot tartalmaz. Fogyasztása segít helyreállítani a mikroorga­nizmusok egyensúlyát a bélrendszerben, és felgyorsítja a hasmenés utáni felépülést. Erre ráadásul fokozottan kell figyel­nünk akkor, ha a hasmenés antibiotikum szedésével áll össze­függésben, mely a kórokozókkal együtt a hasznos baktériumo­kat is elpusztítja. Ha nem szeretjük a joghurtot, acidophilust tartalmazó kapszulát is szedhetünk a betegtájékoztatón olvas­ható utasítás betartása mellett.

 

Kezelés útifűvel

 • A hasmenés egyik jó kezelési módja nagyszerű orvosság az ellenkező problémára, a székrekedésre is. Az útifű (Psyllium) egyik oldható rostja felszívja a felesleges folyadékot a bél­rendszerben, ezáltal növeli a széklet mennyiségét. Számos ter­mészetes rostpótló készítménynek is a fő alapanyaga. Szedjünk naponta 1-3 evőkanállal vízbe keverve.

 

A megelőzés ereje

 • Ha tej és tejtermékek fogyasztása után gyakran van hasme­nésünk, valószínűleg érzékenyek vagyunk a bennük található tejcukorra, a laktózra. Próbáljuk ki a szójatejet és más helyet­tesítő élelmiszereket, illetve a laktózmentes és az alacsony laktóztartalmú termékeket (például a vajat).
 • A xilit, szorbit és mannit a cukormentes rágógumik és édes­ségek gyártásához használt édesítőszerek, de megtalálhatók az eperben, a cseresznyében, a szilvában és az őszibarackban is. A szervezetünk nehezen tudja megemészteni őket, ezért ha hajlamosak vagyunk a hasmenésre, kerüljük az ilyen tartalmú élelmiszereket.
 • Ételkészítés előtt és közben, a nyersanyagokkal való foglala­toskodás után mossunk kezet szappanos vízzel. Alaposan mo­sogassunk el minden olyan tányért és edényt, amely közvetle­nül érintkezett a hozzávalókkal.
 • Az ételmérgezés elkerülése érdekében az élelmiszereket a mikrohullámú sütőben vagy a hűtőszekrényben olvasszuk ki, ne a konyhapulton.
 • Ne feledjük, hogy a nagy mennyiségben bevitt C-vitamin is okozhat hasmenést.
 • A hasmenés a magnéziumtartalmú savkötők, például a magnézium-triszilikát mellékhatásaként is jelentkezhet. Ilyen esetben érdemes lehet ezek helyett valamilyen más ké­szítményt kipróbálni.

Hasznos

 • Ha a hasmenés két napnál tovább tart, gyakran vissza­tér, vagy ha láz, heves görcs, illetve vérzés kíséri, feltétlenül forduljunk orvoshoz. A következő esetekben szintén kérjünk orvosi segítséget:
 • gyermekről vagy idős betegről van szó;
 • más betegségünk is van, vagy gyenge az immun­rendszerünk;
 • a hasmenés székrekedés­sel váltakozva jelentkezik;
 • olyan gyógyszert (például savkötőt, hashajtót, malária elleni gyógyszert vagy antibiotikumot) szedünk,amely hasmenést okozhat;
 • olyan gyógyszert (például fogamzásgátlót, malária el­leni szert, cukorbetegség­re, epilepsziára felírt vagy véralvadásgátló gyógy­szert) szedünk, amelynek a hasmenés ronthatja a ha­tásfokát;
 • a tünetek nem múlnak el néhány nap alatt, és nem­rég érkeztünk haza kül­földről;
 • egy idős ember vagy kis­gyerek antibiotikum szedé­se alatt különösen bűzös hasmenéstől szenved: ezt a Clostridium difficile baktéri­um túlszaporodása okoz­hatja, ami azonnali orvosi kezelést tesz szükségessé.

Be the first to comment

Leave a Reply