ÍNHÜVELYGYULLADÁS - LELKI OKAI

Az ínhüvelygyulladás következtében a kéz és az ujjak a legkisebb mozdulatra is fájnak, s a határozott fogás lehetetlenné válik. Ez tipikus „titkárnői betegség" kiváltó tényezőjének elsősorban az írógépelést tartják. A betegség valódi oka azonban a pszichikai, munkával összefüggő túlterhelés.

 

 

Fiziológiai szempontból a test minden nehézség nélkül képes lenne az előírt munkamennyiség elvégzésére. Ezen oknál fogva nem is kap minden, nagyjából egyforma teljesítményt végző titkárnő ínhü­velygyulladást.


Viszonylag gyakran csupán azok betegszenek meg, akik az elvégzendő mennyiséget túlzottnak, nyomasztónak vagy indo­kolatlanul soknak tartják. Aki munkájával szemben ilyen elutasító magatartást tanúsít, számos esetben testi szinten „gondoskodni" fog arról, hogy munkaképtelenné váljék, minthogy kezét nem tudja moz­gatni többé, ami orvosilag minden bizonnyal diagnosztizálható is.

 


Az ínhüvelygyulladás az okok tekintetében az izomgörccsel rokonítható. A betegnek itt is a következő kérdéseket kellene magának feltennie:

  • -    Mi nem megy nekem egyszerűen tovább?
  • -    Milyen mértékben várok el túl sokat magamtól, vagy várnak el tőlem mások?
  • -    Úgy érzem, hogy kihasználnak vagy túlterhelnek?
  • -    Félek-e attól, hogy elégedetlenségemnek hangot adjak?
  • -    Milyen mértékben várok el munkámért vagy teljesítménye­mért köszönetet és elismerést, s vajon megkapom-e?

 


Összefoglalva: Ínhüvelygyulladás - az az érzésem, túl sokat kívánnak tőlem; elutasító lelki magatartás a munkával szemben; engem túlterhelnek és kihasználnak

 

Linkek

KatalgusHun-Web LinkekLinkajnlLinkBank LinkkatalgusEgszsg, betegsg linkekBelfldi s klfldi szlls s apartmanLinkgyr linkkatalgus Hungarian Web Linkgyjtemny Linkel linkgyjtemnylink adatbzisrdekes Weblap SzavazsInternet.wyw.hu Linkraktr Webkatalgus - LinktrMobiltelefon linkgyjtemnyInternet.wyw.huKatalgusKategorizlt linkek a kezdlapon!Hun-Web Linkek