ÉTELMÉRGEZÉS

Hányingerünk van, ráz a hideg, az izmaink fájnak, és legfőbb vágyunk, hogy lefe­küdhessünk, s jól összegömbölyödve átalhassuk ezt a rémálmot. Az bizo­nyos, hogy valamelyik, a közelmúltban fogyasztott étel a bűnös. De ez lehe­tett a tíz nappal ezelőtti grillezéskor elropogtatott, kevéssé átsült csirkecomb is…

 

 

A mikroorganizmusok vagy amiatt juthattak a szerve­zetünkbe, hogy a szennye­zett étel nem volt elég alaposan megfőzve, vagy amiatt, hogy a készítője, aki a kórokozót hordozta, nem mosott alaposan kezet.



A jobbulás érdekében vessük be az alábbi módszereket:


A veszteségek pótlása

  • A hasmenés és a hányás kiszáradáshoz vezethet. Ez különö­sen a kisgyerekek, az idősek vagy a legyengült immunrend­szerű emberek esetében lehet veszélyes. Igyunk sok folyadé­kot, s amennyiben az ételmérgezés hányással jár, kis kortyok­ban fogyasszuk el, ahelyett, hogy egyszerre felhajtanánk az egész pohárral.
  • Pótoljuk a hasmenés következtében elveszített sókat és cukrokat. Csavarjuk ki 2 narancs levét, adjunk hozzá fél teás­kanál sót és 2 teáskanál mézet. Ontsuk fel vízzel, hogy 5 dl-t kapjunk. Félóránként igyunk belőle egy pohárral, egészen a tünetek elmúlásáig.
  • Vény nélkül kapható tasakos rehidrálóport is vásárolhatunk a gyógyszertárban.
  • Próbáljuk ki, hogy jobban bennünk maradnak-e a meleg, mint a hideg italok.
  • Igyunk gyógynövényteákat, például kamillát, kakukkfüvet, gyömbért, borsmentát vagy édesköményt. Ezek enyhén fertőt­lenítő hatásúak, és csillapítják a hasi görcsöket.


Egy kis kényeztetés

  • Vegyünk meleg vizes, illóolajos fürdőt. Engedjük tele a ká­dat, és tegyünk a vízbe 3-3 csepp muskátli- és gyömbér-, vala­mint 2 csepp borsmenta-olajat. Áztassuk magunkat 20 percig.
  • Tegyünk egy pohárba 3 csepp teafaolajat és 2-2 csepp bors­menta-, muskátli- és szantálfaolajat 5 teáskanál hordozóolajjal, például gyógyszertárban kapható mandulaolajjal együtt. Egy lábasban forraljunk fel annyi vizet, hogy a poharat beleállíthassuk, és testhőmérsékletűre felmelegíthessük. Az olajjal masszí­rozzuk a hasunkat finom, határozott mozdulatokkal, az óra­mutató járásával megegyező irányba addig, amíg jólesik.


Gyömbér - a csodaszer

  • A gyömbér enyhíti a hányingert és a hányást. Ha bírjuk, rágcsáljunk egy darab friss gyömbérgyökeret (csípős!), vagy fo­gyasszunk kandírozott gyömbért. A gyógynövényboltokban kapható filteres teát vagy tablettát is kipróbálhatjuk.


Természetes hasfogó

  • 1 teáskanál nyílgyökérből és egy kevés vízből keverjünk krémet. Adjunk hozzá 5 dl forrásban lévő vizet, és addig kavargassuk, amíg besűrűsödik, ízesítsük mézzel vagy citromlével. Ha szabályos időközönként fogyasztjuk, megköti a székletet.


Vissza a normális kerékvágásba

  • Amint kezdjük jobban érezni magunkat, olyan, nem irritáló ételre van szükségünk, amely megköti a székletet. A főtt rizs épp ilyen. (Főzővizét adjuk gyomorrontás után kisgyereknek.)
  • A rizs után fokozatosan más könnyű ételeket is bevezethe­tünk, például híg csirkehúslevest, zsírszegény joghurtot, pirítóst vaj nélkül és almapürét (a bébiételek között jót találunk).
  • A felgyógyulás ideje alatt fogyasszunk naponta élőkultúrás joghurtot, hogy visszaállítsuk a mikroorganizmusok egyensú­lyát a bélrendszerünkben.
  • Naponta szedjünk vitamin- és ásványianyag-kiegészítőket, hogy szervezetünk hozzájusson a szükséges tápanyagokhoz.


A megelőzés ereje

  • A tisztaság rendkívül lényeges az ételmérgezés megelőzése szempontjából. Ez nem csupán a személyes higiéniára, hanem az élelmiszerek gondos megválasztására, tárolására és felhaszná­lására is vonatkozik.
  • Az ételek elkészítése, illetve étkezés előtt szappanos vízzel mindig alaposan mossunk kezet. Ugyancsak mossunk kezet a nyers hús előkészítése után és azelőtt, hogy hozzáérnénk máshoz, különösen salátákhoz és egyéb olyan élelmiszerekhez, amelyeket nem főzünk meg.
  • Tartsuk tisztán a konyhai munkalapot, a hűtőszekrényt, a fagyasztót és a vágódeszkákat. Még az olyan apró dolgokról se feledkezzünk meg, mint a konzervnyitó: használat után mindig mossuk el.
  • Rendszeresítsünk külön vágódeszkát a nyers hús felap­rítására.
  • Tartsuk távol a kisállatokat az élelmiszerektől, és ne en­gedjük, hogy a munkalapra felmásszanak.
  • Legalább hetente kétszer fertőtlenítsük a szivacsokat, mo­sogatórongyokat és mosogatókeféket hígított fehérítőben, és mindennap használjunk tiszta konyharuhát.
  • A mirelit élelmiszereket főzés előtt mindig teljesen enged­jük ki a hűtőszekrényben (ne a munkalapon), és semmit ne fagyasszunk le újra. A húst a mikrohullámú sütőben is kiol­vaszthatjuk, de azonnal használjuk fel.
  • A nyers húst alaposan főzzük meg, a maradékot pedig újramelegítéskor hevítsük tűzforróra.
  • A nyers húst tároljuk lefedve a hűtőszekrény alsó részé­ben. A főtt és a nyers hús külön polcra kerüljön.
  • A húsokat tároljuk 5 °C-on vagy ennél alacsonyabb hő­mérsékleten.
  • Fogyasztás előtt mindig alaposan mossuk meg a zöldsége­ket és a gyümölcsöket.
  • Dobjuk ki a lejárt szavatosságú élelmiszereket, akkor is, ha még nincs szaguk, vagy még nem penészesek. Legyünk nagyon óvatosak a csirkehússal és a kagylóval. Ne vegyünk meg olyan konzervet, melynek horpadt vagy felfúvódott a do­boza, illetve olyan befőttet, amelynek felpúposodott a fedele.



Hasznos: Azokban a tojásokban, amelyeknek a héján haj­szálrepedések láthatók, előszeretettel szaporodnak a Salmonella baktériumok. Ezeket inkább dobjuk ki egyből a szemétbe.





Forrás: Reader's D: 1001 otthoni gyógyír

 

Linkek

KatalgusHun-Web LinkekLinkajnlLinkBank LinkkatalgusEgszsg, betegsg linkekBelfldi s klfldi szlls s apartmanLinkgyr linkkatalgus Hungarian Web Linkgyjtemny Linkel linkgyjtemnylink adatbzisrdekes Weblap SzavazsInternet.wyw.hu Linkraktr Webkatalgus - LinktrMobiltelefon linkgyjtemnyInternet.wyw.huKatalgusKategorizlt linkek a kezdlapon!Hun-Web Linkek