GYOMOR ÉS NYOMBÉLFEKÉLY

Elmúltak már azok az idők, amikor egyedül a stresszt okolták a gyomorban és a nyom­bélben kialakuló sebek keletkezéséért. Ma már nem kérdéses, hogy a fekélyek több­ségét a Helicobacter pylori baktérium okozza, amely egy 10-14 napos kombinált anti­biotikumos kúrával elpusztítható. A teljes gyógyuláshoz 8 hét szükséges…

Ezalatt viszont sokat tehetünk a kellemetlen érzés csillapítása és a visszafertőződés megelőzése érdeké­ben. Gyógynövényeket azonban ne alkalmazzunk, amíg az antibiotikumos kezelés tart.
Lássunk itt néhány hasznos tanácsot

A sav közömbösítése

 • Vigyázat! Mielőtt bármilyen gyógymódot kipróbálnánk, ke­ressük fel az orvost, hogy felállítsa a diagnózist – fennáll ugyanis a veszélye annak, hogy az önkezelés elkendőzi valami­lyen súlyosabb betegség, például a gyomorrák tüneteit.
 • A vény nélkül kapható antacidok gyorsan közömbösítik a gyomorsavat, így 10-15 perc alatt érezhető enyhülést nyújta­nak. Vegyünk be 2 evőkanálnyit minden étkezés után, lefekvés­kor, és minden alkalommal, amikor a fájdalom jelentkezik.
 • Kezelőorvosunk H2-receptor-gátlót, például cimetidint, famotidint vagy ranitidint, illetve újabban protonpumpagátlót is javasolhat a gyomorsav-kiválasztás csökkentésére és a fekély gyógyítására. Az orvos utasításait mindig tartsuk be. Ne ve­gyünk be antacidot H2-receptor-gátlóval egy időben, mert az utóbbi hatékonysága romlik. A kétféle gyógyszer alkalmazása között várjunk legalább egy-két órát.
 • Kísérleti eredmények bizonyítják, hogy a gyömbér csök­kentheti a fájdalmat és a gyulladást. Kapszula formában, egész­ben is lenyelhetjük, vagy feltörhetjük, és a kapszula tartalmát vízben vagy gyümölcslében feloldva fogyaszthatjuk. Naponta legfeljebb l teáskanálnyit szedjünk, mert túl nagy mennyiség­ben irritációt okozhat.

 

Védelmező gyógynövények

 • Az édesgyökér védőréteget von a gyomorfalra, amelyet így a gyomorsav nem irritálhat, a fekélyek tehát gyorsabban gyó gyulnak. Ha deglicirrizinált édesgyökeret (DGL-t) tartalma­zó terméket vásárolunk, elkerülhetjük a gyógynövény gyakori mellékhatását, a vérnyomás-emelkedést. Vigyázat! Ne alkal­mazzunk édesgyökeret, ha még antibiotikumot szedünk.
 • A nyálkahártya-irritációt a körömvirág, a fehérmályva és a réti legyezőfű főzete is képes csillapítani.
 • A kamillatea — gyulladáscsökkentő hatásának köszönhetően -régóta népszerű gyomornyugtató ital. Öntsünk egy csésze nagyon forró (de nem forrásban lévő) vizet 2 teáskanálnyi szá­rított virágra. Hagyjuk 5 percig ázni, majd szűrjük le. Igyunk naponta legfeljebb három csészével.
 • A borsmenta is mérsékeli a fájdalmat és a gyulladást, valamint elősegíti a gyógyulást. Öntsünk egy csészényi forrás­ban lévő vizet 1-2 teáskanálnyi szárított levélre, hagyjuk 5 per­cig ázni, majd szűrjük le. Vigyázat! Ne használjunk borsmen­tát, ha rekeszsérvben szenvedünk, ugyanis ez a gyógynövény ellazítja a gyomor és a nyelőcső közti záróizmot, s ez tovább súlyosbíthatja a kellemetlen tüneteket.
 • A lenmag szintén nyugtatóan hat a gyomor nyálkahártyájá­ra, nem is beszélve arról, hogy kitűnő ómega-3 zsírsav forrás is egyben, amely hozzájárul a koleszterinszint csökkentéséhez. Naponta l evőkanálnyit fogyasszunk.
 • Próbáljuk ki az aloe vera levét, amely enyhíti a gyomor- és bélgyulladást, valamint csökkentheti a gyomorsav-kiválasztást. Igyunk naponta háromszor egyharmad csészével.
 • A gyömbérfélék családjának másik tagja, a kurkuma szintén védelmet nyújt a gyomor-bél rendszer falának, egyúttal a sze­leket is csökkenti. Használjunk naponta legfeljebb l teáskanál­nyit a porított gyökérből az ételek, például levesek vagy rizses fogások ízesítésére. Teát nem lehet belőle készíteni, mert nem oldódik vízben, ezért érdemes kiegészítő formájában is kipró­bálni. Keressünk szabványos gyökérkivonatot, amely 95% kurkumint tartalmaz.

 

Védelmező élelmiszerek

 • A nyers káposzta leve valószínűleg nem tartozik kedvenc italaink közé, a fekély ellen azonban beválhat. A népi gyógyá­szatban már jóval azelőtt használták, hogy az 1950-es években egy amerikai kutatás bebizonyította a hatékonyságát, amelyet leginkább glutamin- (a nyálkahártya sejtjeit tápláló aminosav) tartalmának köszönhet. Ha nincs otthon gyümölcscentrifu­gánk, gyógynövényboltokban készen is kaphatunk káposztalevet. Három héten át igyunk meg naponta l litert.
 • Ha nem szeretjük a káposztát, az ananász is kiváló glutaminforrás.
 • Együnk sok vöröshagymát. Olyan kénvegyületeket tartal­maz, amelyek segítenek a Helicobacter pylori baktérium közöm­bösítésében.
 • A kutatók szerint a méz gátolja a fekélyt okozó Helicobacter pylori baktérium szaporodását. Kenjük meg mézzel a pirítóst, vagy tegyünk belőle a müzlibe és a gyógynövényteákba.

 

Stresszoldás

 • A Helicobacter pylorí felfedezése előtt azt gondolták, hogy a fekélyt a rendkívüli érzelmi megterhelés okozza. Ma már azon­ban tudjuk, hogy a stressz legfeljebb hozzájárul a betegség kialakulásához (amennyiben a baktérium már jelen van a szer­vezetben, könnyen ki tudja használni a védelmi rendszer meg­gyengülését), illetve a fájdalomhoz (fokozza a gyomorsavter­melést). A feszültség és a szorongás oldására rengeteg technika áll a rendelkezésünkre: mélylégzés, meditáció, zenehallgatás, jóga, aromaterápia.
 • A   nehéz   időszakokban   hetente   kényeztessük   magunkat masszázzsal.   Semmi  sem  tud élvezetesebben  ellazítani  és megszabadítani a stressztől.

 

A megelőzés ereje

 • A C-vitamin lelassíthatja a Helicobacter pylorí szaporodását a gyomorban. Szedjük naponta emelt dózisban. A citrusfélék és a paradicsom a vitamin nagyszerű étrendi forrásai, de kerüljük a fogyasztásukat, ha már kialakult a fekély, mert savas kémhatá­suk miatt irritálnák a nyálkahártyát.
 • Az A-vitamin kiváló hámvédő, így csökkentheti a nyombélfekély kialakulásának valószínűségét. Fogyasszunk sok gyű- mölcsöt és zöldséget, hogy biztosítsuk a vitamin szükséges mennyiségének bevitelét. Esetleg vegyünk be naponta termé­szetes béta-karotint (amit aztán a szervezetünk A-vitaminná alakít át).
 • Fogyasszunk sok élőflórás joghurtot, különösen Lactobaállus aádophilust tartalmazó termékeket, amelyek gátolják a Helicobacter pylori szaporodását. Ez különösen ajánlott antibiotiku­mok szedése alatt, mivel ezek a gyógyszerek egyaránt elpusz­títják a kártékony baktériumokat és az azokat kordában tartó jótékony baktériumokat (az úgynevezett bélflórát) is.
 • Az alkohol irritálhatja a gyomorfalat. A férfiak legfeljebb 2, a nők l egység alkoholt igyanak naponta (l egység l pohár sörnek vagy l kis pohár bornak felel meg).
 • Legyünk óvatosak az aszpirin, az ibuprofen és más, nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek szedésével. Ezek ugyanis hozzájárulhatnak a fekély kialakulásához .
 • Kerüljük a kávét és a dohánytermékeket. Mindkettő ser­kenti a gyomorsavtermelést, ráadásul a dohányzás csökkenti az antibiotikumok hatékonyságát.

HASZNOS

 • Az orvosok sokáig úgy vél­ték, hogy a gyomor- vagy nyombélfekélyben szenve­dő betegeknek tartózkod­niuk kell a fűszeres ételek­től. A legújabb kutatások eredményei azonban ezt megkérdőjelezték, sőt bi­zonyították, hogy az erős paprikában lévő kapszaicin a vérkeringés serkentése által elősegítheti a sebek gyógyulását.
 • Forduljunk orvoshoz, ha a következő tünetek bárme­lyikét tapasztaljuk: égető érzés a gyomorban; böfögés, puffadás vagy fájdalom; piros színű vér a széklet­ben; hányinger; hányáskor véres gyomortartalom ürül (ami úgy néz ki, mint a barna vagy fekete kávézacc; ritkán világospiros vagy gesztenyebarna). Életveszélyes állapot ala­kulhat ki, amikor a gyomor vagy a bél fala átlyukad. Azonnal hívjunk mentőt, ha éles fájdalmat érzünk, vagy szédülünk.

Be the first to comment

Leave a Reply