GYÓGYÍTÓ UJJAK

Ki hinné, hogy a fogfájást azzal is elmulaszthatjuk, hogy a hüvelykujjunk és a mutatóujjunk találkozásánál lévő párnás részt masszírozzuk? Vagy hogy hamarabb el tudunk aludni, ha a mutatóujjunkkal megnyomjuk a homlokunkon, a két szemöldö­künk között található pontot? Az akupresszúrát, amelynek fogásai közül a fenti példá­kat kiemeltük, már nagyon régóta alkalmazzák.Gyógyító ujjak

 • Ki hinné, hogy a fogfájást azzal is elmulaszthatjuk, hogy a hüvelykujjunk és a mutatóujjunk találkozásánál lévő párnás részt masszírozzuk? Vagy hogy hamarabb el tudunk aludni, ha a mutatóujjunkkal megnyomjuk a homlokunkon, a két szemöldö­künk között található pontot? Az akupresszúrát, amelynek fogásai közül a fenti példá­kat kiemeltük, már nagyon régóta alkalmazzák.
 • Mindössze az ujjunk hegyével kell nyomást gyakorolnunk a megfelelő pontra. Ezzel — a hagyományos kínai orvoslás alapelvei szerint — újra egyensúlyba hozzuk, illetve felszaba­dítjuk a csit, vagyis az életenergiát, amely az egész testünket behálózó, láthatatlan útvona­lakon (meridiánokon) áramlik bennünk.
 • Az orvosok a mai napig nem tudják pon­tosan, hogyan fejti ki hatását az akupresszúrás kezelés. A legújabb kutatások ugyanakkor bebizonyították, hogy az akupunktúrás pon­tok valóban léteznek, és ezek ingerlésekor a szervezetünk endortinokat, természetes fáj­dalomcsillapító anyagokat termel. Ezek a ve­gyületek egyrészt oldják az izomfeszültséget, és javítják a vérkeringést, másrészt gondos­kodnak a jó közérzetről.
 • Az alábbiakban néhány otthon kezelhető, gyakori probléma megszüntetésére alkalmas, jól bevált fogásokat mutatunk be. Ne feled­jük azonban, hogy az akupresszúra nem he­lyettesítheti a megfelelő orvosi ellátást, és nem is garantál azonnali enyhülést.

 

Hányinger

 • A hányinger-csillapító gyógyszerek sajnos nem mindig hatnak, ráadásul rettentően elálmosítanak. Ha legközelebb jelentkezik az émelygés, keressük meg az alkar belső olda­lán, az inak között középen, a csukló tövétől három harántujjnyira lévő akupresszúrás pontot (Szívburok-6), és masszírozzuk, amíg jobban nem érezzük magunkat. Ha hosszú autó- vagy hajóutat tervezünk, mindenkép­pen érdemes beszerezni akupresszúrás csuk­lópántot. A rugalmas szalag viselésekor a rajta elhelyezett kis golyó nyomást gyakorol a kér­déses pontra.
 • Kutatók úgy vélik, hogy az akupresszúra legalább annyira hatékony lehet a posztope­rációs émelygés enyhítésében, mint a gyógy­szeres kezelés. (Altatás után 5 betegből 4 pa­naszkodik hányingerre.) Egy nemrégiben végzett vizsgálatban 80 műtéten átesett nő közül 40 részesült valóban akupresszúrában, 40 pedig csak színleg (ujjnyomás nem aku­presszúrás pontokon). Az első csoportból mindössze 16, a másodikból viszont 28 nő érzett továbbra is hányingert.

Hátfájás

 • Az emberek többsége lenyel néhány fájda­lomcsillapítót, és bebújik az ágyba, amikor fáj a háta. A tabletták azonban nem mindig se­gítenek, és az orvosok ma már a kizárólagos pihentetést sem javasolják.
 • Az akupresszúra a tapasztalatok szerint igen hatékony gyógymód. Feküdjünk ha­nyatt, hajlítsuk be a térdünket, a talpunk ma­radjon a padlón, és masszírozzuk a térdhajlat közepén elhelyezkedő pontot (Húgyhólyag-40). Ezután emeljük fel a lábfejünket, majd finoman lendítsük a lábunkat előre-hátra 1-2 percig.

 

A felső végtagok túlerőltetése

 • Ha gyakran végezzük egymás után ugyanazt a moz­dulatsort (pl. a pénztárgép vagy a számítógép előtt), a csuklónk, a kézfejünk vagy a könyökünk egy idő után megfájdulhat. Az akupresszúra nem szünteti meg az így kialakuló, ismétlődő megterhelés okozta sérülé­seket (RSI-ket), ám enyhítheti a fájdalmat.
 • Könyök: hajlítsuk be a karunkat úgy, hogy a tenyerünk a mellkasunk felé néz, és gyakorol­junk nyomást a könyök felett, a kar külső részén található pontra (Vastagbél-11) 1-2 percig.
 • Kézfej: masszírozzuk a kézfejen, a hüvelyk­ és a mutató ujj közti bőrredőn a Vastagbél-4 pontot.
 • Csukló: a csukló tenyéri és kézháti oldalán nyomjuk a hajlat közepét (Pericardium-7 és Hármas melegítő-4).

 

Megfázás

 • Az akupresszúra kétféleképpen segít legyőzni a megfázás tüne­teit: erősíti az immunrendszert, és megszünteti az orrdugulást. A szervezet ellenálló képességének növelése érdekében az el­lentétes oldali vállunkon átnyúlva nyomjuk meg a lapocka ge­rincoszlop felőli sarka fölött lévő pontot (Húgyhólyag-12).
 • Az orrdugulás megszüntetésére masszírozzuk a szemöl­döknek az arc középpontja felőli végénél található pontot mindkét oldalon (Húgyhólyag-2), azután az orrlyuk töve melletti pontokat (Vastagbél-20). Ez a négypontos technika segít a szemégés csillapításában is.

 

Fejfájás

 • Amikor fáj a fejünk, a szemünk környékét kezdjük dörzsölni. Nem véletlenül. Itt találhatók a tenziós fejfájás és a migrén csillapításának akupresszúrás pontjai. A homlokon, a szemöldökünk középpontja felett  1 harántujjnyira, a pupillákkal egy vonalban helyezkedik el az egyik (Epehólyag-14). Ne ingereljük erő­sen. A másik az arccsont alatt, a pupil­lával egy vonalban van (Gyomor-2). Nyomjuk felfelé.

Fontos tudnivalók

 • Mekkora erővel nyomjuk az akupresszúrás pontokat? Nos, a képzett szakemberek szerint a helyes technika alkalmazásakor erős nyomást, de legfeljebb enyhe fájdalmat érezhetünk. Nem szabad azonban tényleges  fájdalmat tapasztal­nunk kezelés közben.
 • Akupunktúra alkalmazása előtt mindenképpen beszéljünk orvosunkkal, ha hajlamosak vagyunk a gyakori zúzódásokra, volt már valamilyen moz­gásszervi sérülésünk, véralvadásgátló gyógyszert szedünk, csontritkulásban szenvedünk, vagy gyermeket várunk.

Be the first to comment

Leave a Reply