FOKHAGYMA

Noha a fokhagyma gyógyhatásait sokszor eltúlozzák, való igaz, hogy rendkívül sokféle probléma esetén hatékony. A magas vérnyomástól a megfázás és köhögés kezeléséig sok fajta gyógyhatása van. A szóbeszéd szerint vágyserkentő hatása is van. Mindent egybevetve el kell ismernünk, hogy a fokhagyma valóban figyelem­re méltó orvosság, amely néha még a vényköteles gyógyszerek hatásával is vetekszik.

 


Íme néhány hatásos gyógymód:


A szív barátja

  • Az elmúlt néhány évtizedben a fokhagyma több mint ezer gyógyszerészeti kutatás tárgyát képezte. Ezek többsége a szív­es érrendszeri betegségek, valamint a rák kezelésében betölten­dő szerepét, valamint antibakteriális és antioxidáns tulajdonsá­gait vizsgálta.
  • A fokhagymában található hatóanyagok száma a százat is meghaladja. Az egyik legfontosabb az alliin nevű kénvegyület, amely allicinná alakul át, amikor a fokhagymát összezúzzuk vagy elrágjuk. A tudósok szerint az allicinnak köszönhető a nö­vény antibiotikus, valamint a szív- és érrendszeri betegségeket megelőző hatása. Azokban az országokban, ahol előszeretettel fogyasztják ezt a fűszernövényt, valóban szembetűnően alacsony a szívbetegségek előfordulási aránya.
  • Az allicin és más vegyületek az aszpirinéhoz hasonló hatás­fokkal gátolják a vérrögképződést. A vérlemezkék olyan sejt­szerű szerkezetek a vérben, amelyek hajlamosak arra, hogy vér­rögöket képezve eltömítsék az ereket, valamint a szívkoszorú­ereket. Az egyik vizsgálat során a vérlemezkék összetapadási (aggregációs) készségét a részt vevő férfiaknál már napi 6 ge­rezd friss fokhagyma vagy annak megfelelő kiegészítő fogyasz­tása 10-58 százalékkal mérsékelte.
  • A fokhagyma rendszeres fogyasztása - a vényköteles gyógy­szerek hatásához hasonlóan (tudományos kutatások szerint9—12 százalékkal) — csökkenti a koleszterinszintet, amely, amennyiben magas, hozzájárul a zsíros lerakódások kialakulásá­hoz az érfalakon, és növeli a szívbetegség kockázatát.
  • A fokhagyma az egész szervezet vérkeringését javítja. Értágító hatású, ezért csökkenti a vérnyomást, és fokozza az artériák falának rugalmasságát is.


Rák elleni szer

  • Számos kutatás alátámasztja, hogy a fokhagyma gátolja azokat a sejtelváltozásokat, amelyek rákos megbetegedésekhez vezet­hetnek - ezenkívül elpusztíthatja a már létrejött rákos sejteket is. Az egyik vizsgálat szerint a fokhagyma heti rendszeres fo­gyasztása a férfiaknál felére csökkentheti a prosztatarák, egy má­sik szerint a nők körében harmadára mérsékelheti a vastagbél­rák kockázatát. Kínai kutatók megdöbbentő eredményre jutot­tak: a fokhagymát kedvelők között a gyomorrák előfordulási aránya mindössze 8 százaléka volt a kevés fokhagymát evők kö­rében mért gyakoriságnak.
  • Az allicin és a fokhagymában található más vegyületek köz­vetlenül a daganat ellen hatnak. A fokhagyma a rákkeltő anya­gok képződését is megakadályozhatja. Közömbösíti a szabad gyököknek nevezett veszélyes molekulákat, amelyek hozzájá­rulnak a sejtek öregedéséhez, valamint károsítják a DNS-t, és rákos sejtelváltozásokat indítanak el. Gátolja a gyomorrákért felelős nitritek képződését is. Erősíti az immunrendszert.


Ehető antibiotikum

  • A nyers, zúzott fokhagyma sokféle mikroorganizmust képes el­pusztítani: így többek között a lábgombásodás, a hüvelyi élesztőgombás fertőzés, a fülfertőzések, továbbá a tuberkulózis és a húgyúti fertőzések kórokozóját. Még olyan baktériumok ellen is hatékony, amelyek ellenállóak az antibiotikumokkal szemben.
  • A fokhagyma a testen kívül és belül is elpusztítja a kóroko­zókat. Elfogyasztva megvédi a bélrendszer falát a fekélyek több­ségét okozó Helicobacter pylori baktériumtól. Mivel pedig a fok­hagyma illóolaja a tüdőn keresztülhalad, különösen hasznos ak­kor, amikor légúti megbetegedésben szenvedünk.


Alkalmazás

  • Naponta egy-két gerezd nyers vagy enyhén főtt fokhagyma elegendő lehet a legtöbb gyógyító és megelőző hatás elérésére. Tudnunk kell azonban, hogy a főzés során nem tud allicin képződni, és megsemmisül néhány más jótékony vegyület is. Zúzzuk össze, aprítsuk fel, vagy rágjuk el a gerezdet, hogy lehetővé tegyük az alliin átalakulását allicinná.
  • A fokhagyma rettentően erős illata sokakat visszatarthat attól, hogy nyersen megegyék. Ha az ízét egyébként kedveljük, rág­csáljunk el néhány szál petrezselymet a fokhagyma elfogyasztá­sa után. Ha viszont nem szeretjük az ízét, savrezisztens bevona­tú fokhagymakapszulát is szedhetünk. Mivel emésztetlenül ha­lad át a gyomrunkon, nem lesz kellemetlen szagú a leheletünk. Az orvosok azt javasolják, hogy naponta 400-600 mg fokhagy­mát szedjünk kiegészítő formájában — ezt az adagot a négysze­resére emelhetjük, amikor nátha vagy influenza ellen küzdünk. Keressünk olyan kiegészítőt, amely tablettánként szabványosan 4000 mikrogramm allicint tartalmaz.
  • Házi tinktúrát is készíthetünk: 50 g összezúzott fokhagymát áztassunk 10 napra 2,5 dl 60%-os alkoholba, majd szűrjük le. Naponta fogyasszunk belőle kétszer 10-15 cseppet, de 30 cseppnél többet ne vegyünk be. Vigyázat! Ne alkalmazzunk fokhagymát terápiás adagokban, amennyiben véralvadásgátló gyógyszert (warfarint) szedünk, mert fokozhatja annak hatását.


Mire jó:

  • arcüreg­gyulladás
  • árpa
  • fülbetegségek
  • gombás fertőzések
  • hasmenés
  • húgyúti fertőzések
  • köhögés
  • magas kolesz­terinszint
  • magas vérnyomás
  • megfázás és influenza
  • rovarcsípések
  • torokfájás
  • vágások és horzsolások
 

Linkek

KatalgusHun-Web LinkekLinkajnlLinkBank LinkkatalgusEgszsg, betegsg linkekBelfldi s klfldi szlls s apartmanLinkgyr linkkatalgus Hungarian Web Linkgyjtemny Linkel linkgyjtemnylink adatbzisrdekes Weblap SzavazsInternet.wyw.hu Linkraktr Webkatalgus - LinktrMobiltelefon linkgyjtemnyInternet.wyw.huKatalgusKategorizlt linkek a kezdlapon!Hun-Web Linkek