VÖRÖS ÁFONYA

A vörös áfonyát terápiás és megelőző céllal szokták javasolni olyan betegeknek, akik gyakran szenvednek húgyhólyag­fertőzésben, de májbetegségek, gyomorpanaszok és étvágytalanság kezelésére is alkal­mazzák. A fogszuvasodás ellen is véd, mivel összetevői megakadályozzák a baktériumok megtapadását a fogakon, így gátolják a lepedék képződését.

 

A vörös áfonya mártások és desszertek kedvelt alapanyaga, de fogyasztható frissen vagy szárítva, és a leve is kedvelt frissítő.



Nézzük további gyógyító hatását:


Az áfonyáról

  • A vörös áfonyát, az észak-amerikai tőzegmohalápokban és erdőségekben őshonos cserjét, ma már sok helyen termesztik Európában is. Hazánkban jóval ritkábban fordul elő, mint a fe­kete áfonya. A Zempléni-hegységben, a Mecsekben, illetve el­szórtan a Nyugat-Dunántúlon (például az Őrségben, Göcsej­ben, a Kőszegi-hegységben) él. Dugványról is nevelhetjük a kertünkben, de főként a nedves, savas talajt kedveli. A szélső­séges hideget is elviseli, bár a fagy elpusztíthatja a rügyeit. A bo­gyók megéréséhez meleg napsütésre van szükség.
  • A kisméretű, vörös bogyókat sok száz éve használják orvosi célra. A bennük lévő fitovegyületek közé tartozik a csersav és az antocianin (amely segíti az éjszakai látást), a magjából préselt olaj pedig ómega-3 zsírsavakban gazdag. A gyümölcs kiváló C-vitamin-forrás is egyben. A tiszta áfonyáié nagyon savas, ezért hígítva fogyasszuk.


Harc a húgyúti fertőzés ellen

  • Régebben úgy gondolták, hogy az áfonya a hippursav szintjé­nek emelése révén savasítja a vizeletet, kedvezőtlen környeze­tet teremtve az Escherichia coli és más, a húgyutakban előforduló baktériumok számára. Azóta bebizonyosodott, hogy valójában nem változtatja meg a vizelet kémhatását. Amióta ugyanis a ku­tatók figyelme a gyümölcs más összetevőire irányult, különö­sen a fruktózra és az antioxidánsokra, tudjuk, hogy ezek az anyagok nemcsak azt gátolják, hogy a baktériumok megtele­pedjenek a húgyutakban, hanem azt is, hogy a húgyhólyag falán megtapadva ott szaporodni tudjanak. A bogyó magas C-vita­min-tartalma segít az immunrendszerünknek a már kialakult fertőzés leküzdésében is.
  • A kutatásokból az is kiderült, hogy a sok áfonyalé fogyasztá­sával csökkenthető a húgyúti fertőzések gyakorisága a beteg­ségre hajlamos embereknél. A betegség időtartamát is lerövidí­ti, de ha már elkaptuk a fertőzést, forduljunk orvoshoz. Ebben az esetben az áfonyát inkább a vényköteles gyógyszerek hatásá­nak fokozására, mintsem önálló orvosságként lehet alkalmazni.


Vérmes előnyök

  • Tudományos kutatások szerint a vörösáfonyalé megnövelheti a „jó" (HDL) koleszterin szintjét és a vérben lévő antioxidánsok mennyiségét. Ily módon tehát megelőzheti a szívbetegség ki­alakulását, bár jótékony hatásának kifejtéséhez a kutatások alap­ján elég nagy adagra van szükség — három pohár koncentrált gyümölcslére három hónapon át mindennap. Az orvosok úgy vélik, hogy a vörös áfonya a stroke súlyosságát is csökkentheti, és a betegségből való felépülést is felgyorsítja.


Mire jó még:

  • húgyúti fertőzések
  • vizelettartási zavar
 

Linkek

KatalgusHun-Web LinkekLinkajnlLinkBank LinkkatalgusEgszsg, betegsg linkekBelfldi s klfldi szlls s apartmanLinkgyr linkkatalgus Hungarian Web Linkgyjtemny Linkel linkgyjtemnylink adatbzisrdekes Weblap SzavazsInternet.wyw.hu Linkraktr Webkatalgus - LinktrMobiltelefon linkgyjtemnyInternet.wyw.huKatalgusKategorizlt linkek a kezdlapon!Hun-Web Linkek