GYÓGYÍTÓ NÖVÉNYEK

Számos gyógynövény és fűszernövény mag­ról nevelhető. Némelyiket virágtartóban kell kihajtatni a házban, majd az utolsó fa­gyot követően lehet kiültetni a szabadba. Mások nem kedvelik az átültetést, ezért a kertben kell őket elvetni. A fás szárú növé­nyeket, például a levendulát és a rozmarin­got leginkább dugványról érdemes szapo­rítani: egészséges hajtásokat gyökereztetünk, és egy komposzttal töltött cserépbe szúrjuk őket.


A gyógynövények nem igényelnek túl sok helyet, és legtöbbször nagyszerűen fej­lődnek virágládákban, cserepekben és fel­függesztett kosarakban. A kertben szalag­szerű ágyast készíthetünk nekik. Ültessük őket a forgalmas utaktól távol, különben egészséges összetevőik mellett a kipufogó­gázokból származó káros anyagok is a szer­vezetünkbe jutnak. Ugyanebből az okból kerüljük a rovarirtó szerek használatát is.

Akár virágágyásban, akár cserépben ne­veljük, a gyógynövények többsége jó víz­elvezetést igényel, bár némelyikük, példá­ul a borsmenta, a nedves talajt is jól tűri. Különös módon, általában jobban kedvelik a tápanyagokban szegény talajt, mivel forró száraz éghajlatról való a legtöbbjük.


Be the first to comment

Leave a Reply