
A csirkehúsleves számos országban a meghűlés legalapvetőbb házi orvossága. A rizsecettel, gyömbérrel és fokhagymával készült csípős-savanyú leves Kínában az orrdugulás népszerű ellenszere. Az Európában kedvelt káposztalevest napjainkban sokan kifejezetten azért fogyasztják, mert segíti a fekélyek mihamarabbi begyógyulását.
A leveseket valóban joggal ajánlják mindenütt a betegeknek, enyhülést nyújtanak, könnyen emészthetők, növelik a folyadékbevitelünket, és ellátják szervezetünket a felépüléshez szükséges tápanyagokkal. Az említetteken kívül a világ más részein is sok, jótékony hatása miatt nagy becsben álló receptet tartanak számon.
India: kulitraszam a magas vérnyomás ellen
- A Dél-Ázsiában őshonos kulitot Indiában hatékonynak tartják a magas vérnyomás ellen. A lencséhez hasonló, ovális szemű hüvelyes illata főzéskor a friss szénáéra emlékeztet. Amikor megérik, leszüretelik, megszárítják, és fa rudakkal kicsépelik. A szemeket megtisztítják és szétválogatják.
- A raszam, vagyis a kulitból készített sűrű leves enyhén csípős, könnyű étel. Gyakran joghurttal keverve, rizzsel tálalják. A kulitot nyolc óráig áztatják, majd további nyolc órán át csíráztatják, azután vízben puhára főzik.
- A leves hozzávalói közt szerepel a kokum (egy örökzöld növény kisméretű, sötétpiros gyümölcse), valamint több gerezd összezúzott fokhagyma. Néha egy evőkanál péppé őrölt gránátalmamagot is hozzáadnak, amely segíti a vese- és húgyhólyagkövek távozását.
- Kulitot indiai élelmiszereket forgalmazó boltokban szerezhetünk be. Ha mégsem kapunk, lencséből is kitűnő, magas rosttartalmú és tápértékű levest készíthetünk.
Kína: ginkgokása az időeltolódás okozta tünetek enyhítésére
- Ez a hagyományos kínai sziu-je, vagyis „éjszakai harapnivaló”, elősegíti a kimerült szervezet regenerálódását. A páfrányfenyőmagot a kínai orvoslás a köhögés csillapítására és a nyákképződés csökkentésére is használják.
- A receptben a hámozott ginkgomagon kívül szerepel még szárított tofu, szárított kínai fésűkagyló, valamint bőséges mennyiségű finomra reszelt gyömbér. Néhány szakács sült marhafartövet is kever bele.
Fülöp-szigetek: gyömbéres csirkehúsleves ízületi fájdalom ellen
- Miért ne próbálhatnánk ki az ízületi gyulladásos fájdalom csillapítására az aszpirin, az ibuprofen vagy más gyógyszerek helyett valamilyen kellemesebb megoldást, például egy különleges levest? A gyömbér, gingerol-tartalmának köszönhetően, gátolja a prosztaglandinok, a gyulladás kialakulásában szerepet játszó hormonszerű vegyületek működését, ugyanakkor az influenzát okozó vírus ellen is hatékonyan felveszi a harcot. A Fülöp-szigeteken a gyömbéres csirkehúslevest (tinola) általában friss papájával készítik, de ehelyett zsenge spenótleveleket is adhatunk hozzá.
8 személyre:
- 6 evőkanál növényi olaj
- 3 gerezd felaprított fokhagyma
- 2 evőkanál frissen reszelt gyömbér
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 1,5 kg kicsontozott csirke, felszeletelve
- 1 ,75 liter víz
- 2 nagy marék friss spenót
- halszósz, ízlés szerint
- bors, ízlés szerint
Egy nagy lábosban forrósítsuk fel az olaj felét, és adjuk hozzá a fokhagymát, a gyömbért és a vöröshagymát. Amikor a vöröshagyma üvegessé válik (de még nem barnul), szedjük ki az összetevőket, és tegyük félre. Ugyanebben a lábosban, a maradék olajon, kevergetés mellett süssük át a csirkehúst. Tegyük vissza a fokhagymát, a gyömbért és a vöröshagymát a lábosba, ontsuk hozzá. a vizet, és forraljuk fel. Ezután állítsuk takarékra a lángot, és félig lefedve 30 percig főzzük a levest. Keverjük hozzá a spenótot. Közvetlenül tálalás előtt adjuk hozzá a halszószt és a borsot.
Magyarország: nagyi csirkehúslevese
- Valószínűleg a csirkehúsleves minden idők egyik legismertebb házi orvossága. A legújabb kutatások szerint a népi bölcsesség tudományos tényekkel is alátámasztható: ez a fogás valóban képes megakadályozni a fehérvérsejtek okozta gyulladást és a felső légutak eldugulását.
- Számos érv szól amellett, hogy a levesből egy lábosnyi ott rotyogjon a tűzhelyen, amikor megfáztunk, vagy influenzásak vagyunk. A gazdag, gőzölgő finomság megszünteti az orrdugulást, a fokhagyma, a vöröshagyma és a többi fűszer pedig enyhe vírusölő tulajdonsággal rendelkezik. Még tovább fokozhatjuk ezt a hatást, ha még néhány összevágott fokhagymagerezdet adunk a leveshez, amikor már majdnem megfőtt.
Nagyi csirkehúslevese
Még hatékonyabban szünteti meg az orrdugulást a leves, ha egy kevés cayenne-i borsot és egy evőkanál friss aprított gyömbért teszünk bele.
10 személyre:
- 1egész bontott csirke, 8 részre vágva
- 1 kg szeletelt sárgarépa
- 1 kg vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma,
- ízlés szerint só,
- őrölt bors és
- apróra vágott petrezselyem
Egy nagy lábosban öntsünk a csirkehúsra annyi vizet, hogy ellepje, és forraljuk fel. Vegyük a lángot takarékra, pároljuk tovább, és fölözzük le a keletkező habot. Adjuk hozzá a felvágott sárgarépát és a vöröshagymát, főzzük 2-3 óráig, és közben szükség szerint pótoljuk a vizet. Zúzzuk össze a fokhagymát, és adjuk a leveshez, majd ízlés szerint ízesítsük sóval, borssal és apróra vágott friss petrezselyemmel. Ha sűrűbb levest szeretnénk készíteni, merjünk ki egy-két merőkanál zöldséget, törjük péppé, majd tegyük vissza a levesbe.
Leave a Reply
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.