
Noha a fokhagyma gyógyhatásait sokszor eltúlozzák, való igaz, hogy rendkívül sokféle probléma esetén hatékony. A magas vérnyomástól a megfázás és köhögés kezeléséig sok fajta gyógyhatása van. A szóbeszéd szerint vágyserkentő hatása is van. Mindent egybevetve el kell ismernünk, hogy a fokhagyma valóban figyelemre méltó orvosság, amely néha még a vényköteles gyógyszerek hatásával is vetekszik..
Íme néhány hatásos gyógymód
A szív barátja
- Az elmúlt néhány évtizedben a fokhagyma több mint ezer gyógyszerészeti kutatás tárgyát képezte. Ezek többsége a szíves érrendszeri betegségek, valamint a rák kezelésében betöltendő szerepét, valamint antibakteriális és antioxidáns tulajdonságait vizsgálta.
- A fokhagymában található hatóanyagok száma a százat is meghaladja. Az egyik legfontosabb az alliin nevű kénvegyület, amely allicinná alakul át, amikor a fokhagymát összezúzzuk vagy elrágjuk. A tudósok szerint az allicinnak köszönhető a növény antibiotikus, valamint a szív- és érrendszeri betegségeket megelőző hatása. Azokban az országokban, ahol előszeretettel fogyasztják ezt a fűszernövényt, valóban szembetűnően alacsony a szívbetegségek előfordulási aránya.
- Az allicin és más vegyületek az aszpirinéhoz hasonló hatásfokkal gátolják a vérrögképződést. A vérlemezkék olyan sejtszerű szerkezetek a vérben, amelyek hajlamosak arra, hogy vérrögöket képezve eltömítsék az ereket, valamint a szívkoszorúereket. Az egyik vizsgálat során a vérlemezkék összetapadási (aggregációs) készségét a részt vevő férfiaknál már napi 6 gerezd friss fokhagyma vagy annak megfelelő kiegészítő fogyasztása 10-58 százalékkal mérsékelte.
- A fokhagyma rendszeres fogyasztása – a vényköteles gyógyszerek hatásához hasonlóan (tudományos kutatások szerint9—12 százalékkal) — csökkenti a koleszterinszintet, amely, amennyiben magas, hozzájárul a zsíros lerakódások kialakulásához az érfalakon, és növeli a szívbetegség kockázatát.
- A fokhagyma az egész szervezet vérkeringését javítja. Értágító hatású, ezért csökkenti a vérnyomást, és fokozza az artériák falának rugalmasságát is.
Rák elleni szer
- Számos kutatás alátámasztja, hogy a fokhagyma gátolja azokat a sejtelváltozásokat, amelyek rákos megbetegedésekhez vezethetnek – ezenkívül elpusztíthatja a már létrejött rákos sejteket is. Az egyik vizsgálat szerint a fokhagyma heti rendszeres fogyasztása a férfiaknál felére csökkentheti a prosztatarák, egy másik szerint a nők körében harmadára mérsékelheti a vastagbélrák kockázatát. Kínai kutatók megdöbbentő eredményre jutottak: a fokhagymát kedvelők között a gyomorrák előfordulási aránya mindössze 8 százaléka volt a kevés fokhagymát evők körében mért gyakoriságnak.
- Az allicin és a fokhagymában található más vegyületek közvetlenül a daganat ellen hatnak. A fokhagyma a rákkeltő anyagok képződését is megakadályozhatja. Közömbösíti a szabad gyököknek nevezett veszélyes molekulákat, amelyek hozzájárulnak a sejtek öregedéséhez, valamint károsítják a DNS-t, és rákos sejtelváltozásokat indítanak el. Gátolja a gyomorrákért felelős nitritek képződését is. Erősíti az immunrendszert.
Ehető antibiotikum
- A nyers, zúzott fokhagyma sokféle mikroorganizmust képes elpusztítani: így többek között a lábgombásodás, a hüvelyi élesztőgombás fertőzés, a fülfertőzések, továbbá a tuberkulózis és a húgyúti fertőzések kórokozóját. Még olyan baktériumok ellen is hatékony, amelyek ellenállóak az antibiotikumokkal szemben.
- A fokhagyma a testen kívül és belül is elpusztítja a kórokozókat. Elfogyasztva megvédi a bélrendszer falát a fekélyek többségét okozó Helicobacter pylori baktériumtól. Mivel pedig a fokhagyma illóolaja a tüdőn keresztülhalad, különösen hasznos akkor, amikor légúti megbetegedésben szenvedünk.
Alkalmazás
- Naponta egy-két gerezd nyers vagy enyhén főtt fokhagyma elegendő lehet a legtöbb gyógyító és megelőző hatás elérésére. Tudnunk kell azonban, hogy a főzés során nem tud allicin képződni, és megsemmisül néhány más jótékony vegyület is. Zúzzuk össze, aprítsuk fel, vagy rágjuk el a gerezdet, hogy lehetővé tegyük az alliin átalakulását allicinná.
- A fokhagyma rettentően erős illata sokakat visszatarthat attól, hogy nyersen megegyék. Ha az ízét egyébként kedveljük, rágcsáljunk el néhány szál petrezselymet a fokhagyma elfogyasztása után. Ha viszont nem szeretjük az ízét, savrezisztens bevonatú fokhagymakapszulát is szedhetünk. Mivel emésztetlenül halad át a gyomrunkon, nem lesz kellemetlen szagú a leheletünk. Az orvosok azt javasolják, hogy naponta 400-600 mg fokhagymát szedjünk kiegészítő formájában — ezt az adagot a négyszeresére emelhetjük, amikor nátha vagy influenza ellen küzdünk. Keressünk olyan kiegészítőt, amely tablettánként szabványosan 4000 mikrogramm allicint tartalmaz.
- Házi tinktúrát is készíthetünk: 50 g összezúzott fokhagymát áztassunk 10 napra 2,5 dl 60%-os alkoholba, majd szűrjük le. Naponta fogyasszunk belőle kétszer 10-15 cseppet, de 30 cseppnél többet ne vegyünk be. Vigyázat! Ne alkalmazzunk fokhagymát terápiás adagokban, amennyiben véralvadásgátló gyógyszert (warfarint) szedünk, mert fokozhatja annak hatását.
Mire jó
- arcüreggyulladás
- árpa
- fülbetegségek
- gombás fertőzések
- hasmenés
- húgyúti fertőzések
- köhögés
- magas koleszterinszint
- magas vérnyomás
- megfázás és influenza
- rovarcsípések
- torokfájás
- vágások és horzsolások
Leave a Reply
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.