EMLŐFÁJDALOM

Ahogy a nő szervezete minden hónapban felkészül a megtermékenyülésre és az esetleges szoptatásra, a hormonok – főként az ösztrogén és a progeszte­ron – szintjének ingadozá­sa szövetnövekedést és fo­lyadék-visszatartást vált ki az emlőben. Ez a mell duz­zanatához, fájdalmához, sőt akár csomók képződésé­hez is vezethet. • A ciklikus mellérzékenységet régeb­ben fibrocisztás emlőbe­tegségnek nevezték. Az ötven évnél fiatalabb nők közel felét érinti, és általá­ban közvetlenül a menstru­áció előtti néhány napban jelentkezik a legerőtelje­sebben, majd a vérzés meg­indulásával megszűnik.
 • A vitaminok, gyógynövények és olajok befolyásolni-tudják a vízvisszatartást és bizonyos mértékben hatnak a hormonszintekre.

 

Íme, néhány javaslat a hormonok által okozott kényelmetlen érzés mérséklésére

Nyugtató szappan

 • Zuhanyozás közben szappanozzuk be a mellünket, és fino­man masszírozzuk a mellkas középső részétől kifelé, a hónalj irányába. Ez javítja a vérkeringést és a nyirokkeringést, előse­gítve a fertőzés ellen védő anyagok szállításáért felelős nyirok­folyadék távozását.

 

Hűs enyhülés

 • Bugyoláljunk egy csomag jégkockát vagy fagyasztott borsót törülközőbe, és mindkét mellet 10-10 percig borogassuk vele. A hidegkezelés csökkenti a duzzanatot, és enyhíti a fájdalmat.

 

Kiegészítő készítmények

 • Készítsünk teát a vízhajtó hatású gyermekláncfű gyökeré­ből nyert porból, amelyet filteres kiszerelésben beszerezhetünk a gyógynövényboltokban. Áztassunk egy filtert egy csészényi forrásban lévő vízbe 10 percig, és fogyasszuk naponta kétszer, egy órával étkezés után. Esetleg szedjük a gyógynövényt kap­szula formában.
 • A ligetszépe-olajat régóta alkalmazzák a menstruáció előtti tünetegyüttes kezelésére. A benne lévő gamma-linolén sav (GLA) nevű esszenciális zsírsav hozzájárulhat a hormonok egyensúlyban tartásához, és enyhítheti az időszakos mellérzé­kenységet. Két nappal a menstruáció várható időpontja előtt kezdjük el szedni.
 • Az E-vitamin és a B6-vitamin együttesen szintén segíthet a mellérzékenység megelőzésében. Az ajánlott adag naponta 500 mg E-vitamin és 50 mg B6-vitamin egy héten keresztül.

 

Megfelelő tartás

 • Ne viseljünk merevítős melltartót, amikor a mellünk ér­zékeny. Ha új fehérneműt vásárolunk, figyeljünk oda, hogy ne szorítson. A régi darabokat, amelyek már nem támasztják alá megfelelően a mellünket, dobjuk ki.

 

Étrendi megoldások

 • A szója fitoösztrogéneknek nevezett, hormonszerű vegyü­leteket tartalmaz, amelyek befolyásolják a menstruációval és a menopauzával kapcsolatos hormonszint-ingadozásokat. Fogyasszunk szója alapú húskiegé­szítőket, tofut vagy szójatejet.
 • Együnk sok gyümölcsöt, zöldséget, babot, hüvelyest, vala­mint teljes kiőrlésű gabonát. A rostban gazdag étrenden élő nők szervezete több ösztrogént termel.
 • A napi kalóriamennyiségünknek csak kevesebb mint 30 szá­zaléka származzon zsírból. Ahol a zsírszegény étrend a jellemző, ritkábban fordul elő emlőfájdalom.
 • A margarinban, a bolti süteményekben, a piskótatésztában és a chipsekben lévő hidrogénezett olajok gátolják, hogy a szer­vezetünk az egészségünk szempontjából lényeges zsírsavakat gamma-linolén savvá alakítsa. Kerüljük az ilyen ételek fogyasztását.
 • Bánjunk csínján a sóval, és ügyeljünk a zacskós levesekből és más kész- és csomagolt ételekből származó nátrium bevite­lére is. A nátrium fokozza a vízvisszatartást, s ettől a mell meg­duzzadhat.

 

A hormonális egyensúly javítása

 • Hormonszintünk egyensúlyának helyreállítása érdekében használjunk valamilyen természetes progeszteronkrémet. A csoma­goláson feltüntetett utasítás szerint dörzsöljük a bőrünkbe mindennap.
 • Ha fogamzásgátló tablettát szedünk, vagy hormonpótló kezelés (HRT) alatt állunk, beszéljünk az orvosunkkal a te­rápia módosításáról. Már a dózis kismértékű változtatása is segíthet.
 • Hetente legalább háromszor 30 percet mozogjunk. Kü­lönösen a menstruációt megelőző héten lényeges erre időt sza­kítani. A testmozgás csökkenti az emlőfájdalom kialakulásában is szerepet játszó stresszhormonok szintjét, miközben az öröm­érzetet keltő endorfinok termelődését serkenti. Ezenkívül a szervezetben lévő folyadék mennyiségének csökkentésével a duzzanatot is enyhíti.
 • Egyetlen napon se mulasszunk el valamilyen relaxációs technikát alkalmazni (meditáció, légzőgyakorlatok stb.), ame­lyek csökkenthetik a stresszhormonok szintjét.

Hasznos

 • Az emlőfájdalom vagy -érzékenység a gyógysze­reinkkel is összefüggésben állhat, ezért tájékoztassuk róla orvosunkat. A mellben vagy a hónaljban tapintha­tó puha csomókat általá­ban felgyülemlett folyadék okozza, de ha egy csomó keményebb és gömbölyű, szövetmintavétellel kell megállapítani, nem rákos daganatról van-e szó. Min­denképpen keressük fel az orvost, ha csomót veszünk észre. Tegyük ezt abban az esetben is, ha az emlő­fájdalom a szokásosnál erőteljesebb, vagy ha vála­dék, illetve vér szivárog a mellbimbóból.

Be the first to comment

Leave a Reply