EMÉSZTÉSI ZAVAR

A dyspepsia néven is ismert emésztési zavar igen kellemetlen tünetei közé tartozik a hányinger, a gyomorégés (amikor a gyomorsav feljut a nyelő­csőbe), a hasi fájdalom, a puffadás, a gázképződés és a hasmenés. Ezek fellép­hetnek, ha túl sokat vagy túl gyorsan ettünk; illetve jellemző azoknál, akiknek a szervezete túl sok vagy túl kevés gyomorsavat termel…




Ma is sikerrel alkalmazhatjuk az alábbi kúrákat, amelyekkel hajdanán még dédanyáink enyhítették gyomorpanaszaikat

Jól bevált hagyomány

  • A gyömbért hosszú-hosszú ideje alkalmazzák a gyomor megnyugtatására és a hányinger csillapítására. Egyelőre nem tudják, pontosan hogyan hat, de bizonyíthatóan javítja az emésztést, és görcsoldó hatással rendelkezik. Vegyünk be két 250 mg-os kapszulát evés után, rágcsáljunk el néhány szem kandírozott gyömbért, vagy kortyolgassunk gyomormelegítő gyömbérteát. Tea készítésénél adjunk l teáskanálnyi friss, re­szelt gyömbérgyökeret egy csészényi forrásban lévő vízhezhagyjuk ázni 10 percig, majd szűrjük le.
  • A kamilla szintén kitűnő és bevált orvosság emésztési zava­rokra. A legegyszerűbb, ha megiszunk egy-egy csésze teát a há­rom főétkezés előtt.

 

Borsmentás kényeztetés

  • A borsmentaolaj enyhíti a bélgörcsöket, és segítségünkre lehet a hastáji puffadás csillapításában is. A legjobb lassan oldó­dó kapszula formájában szedni evés után. Vigyázat! Gyomor­égésre ne használjunk borsmentaolajat, mert a renuxproblémá-kat (a gyomornedv visszaáramlását a nyelőcsőbe) csak tovább súlyosbítja. Ne alkalmazzunk borsmentát és más, emésztést se­gítő gyógymódot a nap ugyanazon szakaszában. Ha ciklospo-rint szedünk, beszéljük meg háziorvosunkkal, hogy javasolja-e a borsmentaolajat.
  • Az étkezések után igyunk meg egy csésze borsmentateát. A forrásban lévő vízhez adjunk l teáskanálnyi szárított bors­mentalevelet (vagy egy teafiltert), 10 percig hagyjuk állni, majd szűrjük le.

 

Ízfokozók más szerepben

  • Ha emésztési gondjaink vannak, rágjunk el és nyeljünk le néhány szem édeskömény- vagy köménymagot. A bennük lévő ola­jok enyhítik a hányingert, és csökkentik a gázképződést.
  • Készítsünk főzetet magvakból. Áztassunk 3 percig l-l teáskanálnyi köményt, édesköményt és ánizsmagot tartalmazó keveréket 2,5 dl forrásban lévő vízben. Szűrjük le, majd osszuk két vagy három egyenlő adagra, és fogyasszuk étkezések előtt. Az ókori görögök édesgyökeret használtak a gyomorbántalmak enyhítésére. A kutatások szerint a növény a menstruá­ciós fájdalomtól a légúti fertőzésekig számos probléma ellen hatékony. Szedjünk naponta előírt mennyiségű kapszulát, vagy szopogathatunk édesgyökér-tartalmú cukorkát is. Vigyá­zat! Ha magas a vérnyomásunk, ne szedjünk glicirrizint tartal­mazó édesgyökeret. Ebben a formában a gyógynövény nem­ csak a vérnyomást emeli meg, de a hipertóniára felírt bizonyos vízhajtó szerekkel is kölcsönhatásba léphet. Használjunk ilyen esetben deglicirrinizált édesgyökeret (DGL).

 

Pezsgőtabletta

  • A szódabikarbóna semlegesíti ugyan a gyomorsavat, de elő­fordulhat, hogy nagy mennyiségű gázt szabadít fel a gyomor­ban, ezért keverjünk el l teáskanálnyit egy pohár vízben, és ad­junk hozzá néhány csepp citromlevet is, amely segít eloszlatni a gázokat. Vigyázat! Sószegény diéta alatt ne alkalmazzunk szó­dabikarbónát, mert sok nátriumot tartalmaz.

 

Savanyú, de hatékony

  • 1 teáskanál almaecetet keverjünk el fél pohár vízben, és ne­hezebb fogások után fogyasszuk. Segít az emésztésben, főként, ha nincs elég gyomorsavunk. Mézzel is édesíthetjük.

 

Hideg italok melegen

  • Egy csésze meleg víz elkortyolgatása segíti az emésztést.
  • Mások szerint a felmelegített gyömbérsör, limonádé vagy szénsavmentes kóla szintén gyorsan segít a háborgó gyomron. Fogyasztás előtt az italt gyors kavargatással „mentesítsük” a felfúvódást okozó buborékoktól.

 

Gyümölcslevek és tejtermékek

  • Bár egészséges, a gyümölcslé hasi fájdalmakat és puffadást is okozhat. Fruktózt tartalmaz, egy olyan cukrot, amely emész­tetlen formában kerül a vastagbélbe. Amikor a vastagbélben lévő baktériumok végül lebontják, szélgörcs és puffadás jelent­kezhet. Egyszerre legfeljebb 1,5 dl gyümölcslevet igyunk, és lehetőleg étellel együtt fogyasszuk, hogy jobban meg tudjuk emészteni
  • A tejtermékek fogyasztása utáni puffadást laktózintolerancia okozhatja — a szervezetünk a laktáz nevű enzim hiánya vagy elégtelen működése miatt képtelen lebontani a laktózt, a tej­ben található egyik cukrot. Nem szükséges azonban teljesen kiiktatni a tejtermékeket az étrendünkből, hiszen azok laktóz-mentes változatban is kaphatók. A tüneteket megszüntethet­jük a tejcukor fogyasztása előtt bevett laktáz rágótablettával is. Esetleg próbáljuk ki a szójatejet.





Hasznos

  • Együnk lassan és megfontoltan. Ha kapkodunk, megterhel­jük az emésztőrendszerünket, ezenkívül levegőt is nyelünk, ami hozzájárul a puffadáshoz és a szélgörcsökhöz. Ráadásul ebben az esetben a szájüregben a nyál nem tudja kellően be­vonni a falatokat, így nehezebb azokat megemészteni.

Be the first to comment

Leave a Reply