AZ EGÉSZSÉGES OTTHON

Már bevizsgáltattuk a csapvíz ólomtartalmát, vízszűrőt is beszereztünk, és a fürdőszobába antibakteriális szappant tettünk, valamint minden áldott reggel tiszta törülközőket veszünk elő. Mi mást kellene még az otthonunkban meg­változtatni, hogy családunkat minél jobban megóvhassuk a betegségekkel szemben? Bizony, akad még tennivaló, különösen, ha a lakás jól szigetelt és energiatakarékos, így a levegőben terjedő méreganyagok hamar felgyűlhetnek.
Tisztítószerek házilag

Nem kérdéses, hogy amikor erős tisztítósze­reket és más veszélyes vegyszereket haszná­lunk, ablakot kell nyitni, és be kell kapcsolni a ventilátort. Ám létezik egy ennél sokkal jobb megoldás is: ezeket a termékeket a ház­tartásban fellelhető természetes anyagokkal helyettesítjük.

 

 • Általános tisztítószer: oldjunk fel 4 evőka­nál szódabikarbónát egy liter meleg vízben.
 • Lefolyó-tisztító: öntsünk a lefolyóba fél po­hár szódabikarbónát, majd fél pohár ecetet. Várjunk 5 percig, azután öblítsük le egy lábas forrásban lévő vízzel.
 • WC-tisztító: keverjünk fertőtlenítő hatású krémet citromléből és bóraxból (háztartási boltokban kapható), kenjük a WC-csészére, hagyjuk rajta 2 órán át, majd alapos súrolás után öblítsük le.
 • Tűzhelytisztító: spricceljünk vizet a zsírfol­tokra, amíg a tűzhely még meleg, majd szór­junk rá sót. Amikor a tűzhely kihűlt, töröljük le a szennyeződést.
 • Ablak- és tükörtisztító: híg ecetes-vizes oldattal hatékony tisztítószert készíthetünk. Virágpermetező flakon segítségével spric­celjük be vele az ablakokat és a tükröket.
 • Légfrissítő: kerüljük a vegyszeres légfrissí­tőket. Nyissuk ki a fürdőszoba ablakát, ter­messzünk illatos növényt a helyiségben, vagy akasszunk fel egy csokor levendulát, esetleg mentát.

 

A penész ellen

 • Sokan, akik köhögésük és fulladásuk fő oká­nak az állatszőrt vagy a pollent tartják, való­jában az otthonukban tenyésző penészgom­bák spóráira allergiásak. Semmi sem segíti jobban a penészgomba szaporodását, mint a nedvesség, ezért mindent meg kell tennünk a lakás páratartalmának csökkentése érdeké­ben. Természetesen ez azt jelenti, hogy oda kell figyelnünk a beázásokra és a csöpögő csapokra is. A radiátorok, fatüzelésű kályhák, gázkonvektorok, kandallók stb. működtetésé­vel egy időben érdemes lehet páramentesítő készüléket is használni a szobában. Ezenkívül gyakran szellőztessünk, és rendszeresen tart­suk karban a fűtőberendezéseket, mivel szén-monoxidot bocsáthatnak ki.

 

Kevesebb klórt

 • A csapvíz többnyire klóros. A klór hatéko­nyan elpusztítja a kórokozókat, ugyanakkor a klóros vizet összefüggésbe hozzák néhány meglehetősen súlyos betegség, például a húgyhólyag- és a végbélrák kialakulásával.
 • A palackozott víz egyre olcsóbbá válik, de ha nem szeretnénk állandóan boltból cipelni a vizet, szerezzünk be csapra szerelhető, aktív szenes vízszűrőt.

 

Ólommentesítés

 • A mérgező fém nem csak a csapvízben és a régi festékekben fordul elő. Bizonyos területeken a felső talajréteg szennyezett maradt az ólmozott benzin betiltásáig ezzel az anyaggal üzemelő autók kipufogógáza miatt. Biztos, ami biztos, töröljünk gyakran port, és ha for­galmas út mellett lakunk, mindenkit kérjünk meg, hogy vegye le az utcai cipőjét, mielőtt belép a lakásba.

 

Védelem a kórokozókkal szemben

 • Akármilyen alaposan takarítunk, lehetetlen megszabadulni az összes kórokozótól. Mégis csökkenthetjük a vírusfertőzések gya­koriságát, ha családtagjainkkal együtt minden étkezés előtt és minden WC-használat után kezet mosunk. Ne nyúljunk a szemünkhöz és a szánkhoz, nehogy a kórokozók a szervezetünkbe jussanak. Amikor valaki beteg, használjunk fertőtlenítő-sprayt a kilincsekre, a telefonkagylóra és a csapokra.
 • A mikroorganizmusok szaporodásához kiváló „terep” a vizes fogkefe. Számos vírus, köztük az influenza kórokozója, képes 24 óránál is tovább életben maradni a kefe sör­téin. Használjunk felváltva három fogkefét, hogy legyen idejük megszáradni. Ha elkapjuk a náthát, felgyógyulásunk után a biztonság kedvéért rögtön cseréljük le mindhármat. Ha mégis inkább egyet használunk, öblítsük ki hidrogén-peroxidos oldatban vagy szájvízben.
 • A fogkeféhez hasonlóan a baktériumok a nedves konyharuhán és mosogatószivacson is könnyen elszaporodnak. A Salmonella, a Campylobacter és más, ételfertőzést okozó mikro­organizmusok a munkalap törlésére használt rongyról vagy a vágódeszkáról is átkerülhet­nek az ételekre és az edényekre. A biztonság kedvéért hetente cseréljük a konyharuhákat meg a szivacsot, és két használat között min­dig hagyjuk megszáradni. Az is jó ötlet, ha fehérítős vízben gyakran fertőtlenítjük őket.

Hadüzenet a poratkáknak

 • Ezek a mikroszkopikus élőlények elhalt bőr­sejtekkel táplálkoznak, és székletük allergiát válthat ki. De hogyan szabaduljunk meg olyan kártevőktől, amelyeket még csak nem is látunk? Hetente egyszer porszívózzuk ki a szőnyegeket és a kárpitozott bútorokat, valamint mossuk ki az ágyneműket és a törülközőket forró, legalább 60°C-os vízben. A paplanokat és a párnákat, amelyeket nem szeretnénk olyan gyakran kimosni, minden héten egyszer kicentrifugázhatjuk, hogy el­pusztítsuk a bennük tenyésző poratkákat. Amikor a következő évszakra el akarjuk tenni, először mindig mossuk vagy tisztíttassuk ki őket.

 

Be the first to comment

Leave a Reply