ASZTMA

Az asztmás rohamot kivált­hatja a tüdőbe került irritá­ló anyag – legtöbbször füst, hideg vagy meleg levegő, virágpor, penész­gomba vagy poratka -, a hormonszint ingadozása, valamint a stressz és a düh. Időnként azonban nincs egyértelmű oka.
Az asztmát sokféleképpen enyhíthetjük, sőt meg is szüntethetjük a tüneteket.
Néhány egyszerű életmódbeli változtatás pedig a legtöbb betegnél jelentős javulást eredményez

Könnyebb légzés

 • Az asztmás roham jelentkezésekor próbáljunk nyugodtak maradni, mert a pánik felerősítheti a tüneteket. A következő vizualizációs módszer segíthet: csukjuk be a szemünket. Belégzés alatt jelenítsük meg képzeletben, hogy a tüdőnk kitágul, megtelik fehér fénnyel, és a légzésünk könnyebbé válik. Ismé­teljük meg a gyakorlatot még kétszer.
 • Vészhelyzetben igyunk egy jó erős kávét, két dobozos kólát vagy egy energiaitalt. Mindegyikben sok ugyanis a koffein, amely kémiai rokonságban áll az asztma kezelésére használt teofilinnel, és segít megnyitni a légutakat.

 

A szorítás ellen

 • A hagyományos kínai orvoslásban évszázadok óta használják a ginkgo bilobát (páfrányfenyőt) az asztma kezelésére. Egy nemrég megjelent tanulmány szerint ez a növény gátolja a vér­ben található, légúti görcsökért felelős egyik fehérje működését.
 • Egyes kutatók szerint a magnézium ellazítja a légutakat. Szedjük rendszeresen pezsgőtabletta formájában.

 

A gyulladás csökkentése

 • A tonhalban, a lazacban, a makrélában és más olajos húsú ha­lakban található ómega-3 zsírsavak hasonló módon hatnak, mint az asztma elleni készítmények egyik csoportja, az úgyne­vezett leukotrién antagonisták. Ezek gátolják a légutak gyulla­dását okozó vegyületek működését a szervezetben. Vigyázat! Ha véralvadásgátlót szedünk, először beszéljünk orvosunkkal, mert az ómega-3 zsírsavak fokozhatják a gyógyszer hatását.
 • A ligetszépeolaj bőséges mennyiségben tartalmazza a gamma-linolénsav (GLA) nevű esszenciális zsírsavat, amelyet a szervezet gyulladáscsökkentő anyaggá alakít át. A jobb felszí­vódás érdekében étkezés közben vegyük be.
 • Az indiai sáfránynak is nevezett kurkuma hatékony gyulla­dáscsökkentő. A benne lévő vegyületek gátolják a COX-2 prosztaglandinok, a gyulladás kialakulásában részt vevő hor­monszerű anyagok felszabadulását. Keverjünk l teáskanál kur-kumaport egy csésze meleg tejhez, és fogyasszuk legfeljebb na­ponta háromszor.

 

Egy kis odafigyelés

 • Egy hónapon keresztül naponta írjuk le, hogy mit fogyasz­tottunk, és az asztmás tüneteinket is jegyezzük fel. Az ételaller­gia ugyan ritkán áll összefüggésben az asztmával, időnként azért mégis megállapítható valamilyen kapcsolat. Vessük össze a nap­lóban a betegség jeleit és az étrendünket, hátha kiderül, hogy valamelyik ennivaló fokozza a rohamok gyakoriságát, illetve sú­lyosságát.
 • Ha asztma elleni gyógyszert szedünk, szerezzünk be légúti csúcsáramlás-mérőt is. Az eszköz segítségével megállapítható a tüdőből kiáramló levegő sebessége, vagyis a légzés hatékony­sága. A rendszeresen mért értékekből így következtetni tudunk arra, hogy mennyire sikeres az alkalmazott gyógyszer vagy gyógymód. Asztmás roham alatt is használhatjuk a roham sú­lyosságának megállapítására, és hogy eldöntsük, szükség van-e gyors orvosi segítségre.

 

A megelőzés ereje

 • Ne dohányozzunk, sőt még azt is igyekezzünk elkerülni, hogy cigarettázó emberekkel egy helyiségben tartózkodjunk. A dohányfüst erősen irritálja a légutakat.
 • Ne tartózkodjunk közel a kandallóhoz vagy a fatüzelésű kályhához.
 • Hideg időben tartsuk a sálat az orrunk és a szánk elé, hogy belégzés előtt felmelegedjen a hideg levegő.
 • Kerüljük az erősen illatos ételeket és a magazinokban elhelyezett illatmintákat, parfümreklámokat.
 • Próbáljunk többször, kevesebbet enni, és lefekvés előtt ne fogyasszunk semmit. A gyomorsav felfelé áramlása (ami a gyo­morégést is okozza), szintén kiválthat asztmás rohamot.
 • Az asztmás betegek körülbelül 5 százaléka allergiás a nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerekre, például az aszpirin­re és az ibuprofenre. Esetükben az említett orvosságok szedése is rohamot idézhet elő. Ha ebbe a csoportba tartozunk, szed­jünk paracetamolt vagy más, aszpirint nem tartalmazó fájda­lomcsillapítót.
 • Érdemes kipróbálni az úgynevezett Butejko-féle lég­zéstechnikát.

A hasi légzés gyakorlása

 • Természetes, hogy a roham jelentkezésekor a nehezebb légzés miatt izgatottabbá válunk, és ez az érzelmi reakció tovább szűkítheti a légutakat. Gyakoroljuk be az alábbi légzési technikát, mert megkönnyíthetjük vele a leve­gővételt, mi több, csökkenthetjük az asztmás rohamok súlyosságát és gyakoriságát. Feküdjünk hanyatt egy szőnyegen vagy mat­racon, és tegyünk egy könyvet a hasunkra. Óvatosan lélegezzünk be jó mélyen, de úgy, hogy ne a mellkasunk táguljon, hanem a hasunk. Figyeljük a könyvet: ha emelkedik, jól haladunk. Amikor úgy érezzük, hogy már nem fér belénk több, szívjunk be még egy kis levegőt. Próbáljuk még egy kicsit magasabbra emelni a könyvet. Lélegezzünk ki lassan, és közben számoljunk ötig. Minél több levegőt fújunk ki, annál nyu­godtabbak leszünk. Legalább ötször ismételjük meg a légző gyakorlatot.

Be the first to comment

Leave a Reply