ÁRNIKA

Ne tévesszen meg bennünket az árnika bájos, százszorszéphez hasonló virága, A hegyvidéki gyógynövény mérgező vegyületeket tartalmaz, amelyek nagyobb adagban, belsőleg alkalmazva jelentősen megemelhetik a vérnyomást, és maradandó szív­károsodást okozhatnak..

Soha ne vegyünk be árnikaolajat vagy -főzetet. Külsőleg azonban nyugodtan használhatjuk: rendkívül hatékony kisebb balesetek vagy sportsérülések után jelentkező izomfájdalom, valamint zúzódások és rándulások kezelésében.
A zúzódások és az izomfájdalom enyhítésére

 • Az árnika kenőcs a zúzódások és az izomfájdalomra helyileg alkalmazható gyógymód. Amellett, hogy bevenni nem szabad, ar­ra is ügyelnünk kell, hogy ne kerüljön a szemünk vagy a szánk, illetve nyílt seb közelébe — ne feledjük, hogy mérgező!
 • Vásároljunk a gyógynövényt tartalmazó zselét, krémet, kenő­csöt és tinktúrát, vagy készítsünk borogatást. Először főzzünk egy erős teát csészénként 2 teáskanálnyi árnika virágból. Hagy­juk lehűlni, azután áztassunk bele egy tiszta ruhát, és tegyük az érintett testrészre.

 

Zúzódások

 • Az árnika elősegíti a szövetekbe szivárgott vér felszívódását – és képes eltüntetni az éktelen, sötétlila véraláfutásokat. A gyógynövényben található helenalin és dihidro-hele-nalin nevű vegyületek a bőrbe jutva fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatást fejtenek ki. Használjunk naponta többször 5—25 százalékos árnikakivonatot tartalmazó krémet vagy kenőcsöt. Esetleg keverjünk l rész tinktúrát 3—10 rész víz­be, áztassunk egy tiszta rongyot a folyadékba, és helyezzük a bo­rogatást a zúzódásra. Ha közvetlenül a sérülés után beveszünk kétszer 5 golyócskát az Arnica Montana 9—15 CH homeopáti­ás szerből, csökkenthetjük a véraláfutás kiterjedését.

 

Ficamok és rándulások

 • Enyhébb ficamok esetén az árnika remek gyógyír: csökkenti a gyulladást, serkenti a vérkeringést, elősegítve a tápanyagok eljutását az izmokba, mindeközben pedig eltávolítja a sérülés fájdalmat okozó melléktermékeit, pél­dául a tejsavat. Mivel az árnika belsőleg alkalmazva mérgező, ne használjuk sérült bőrre.

 

Fáradt, fájós láb

 • Amikor a nap végére megfájdul a lábfejünk, áztassuk meleg vízben, amelyhez egy evőkanálnyi árnikatinktúrát kevertünk. A vérkeringés helyreállítása révén szinte azon­nal enyhül a kellemetlen érzés.

 

Figyelmeztető bőrkiütés

 • Az árnika alkalmazása általában semmiféle mellékhatással nem jár. A helenalinra érzékeny személyeknél azonban a gyógynö­vény rendszeres használata kontakt dermatitisz, egy ártalmatlan, de igen kellemetlen bőrallergia kialakulását okozhatja. Ne ken­jük gyakran vagy túlságosan erős tinktúra formájában a gyógy­növényt a bőrünkre, nehogy növeljük a probléma jelentkezé­sének valószínűségét.
 • Ha tudjuk, hogy allergiásak vagyunk a krizantémra vagy a fészekvirágzatúak (Asteraceae) családjának más tagjára, kerül­jük az ugyanide tartozó árnikát is.

Mire jó

 • fáradt láb
 • kéztőcsatorna- szindróma
 • nyálkatömlő- és íngyulladás
 • véraláfutás

Be the first to comment

Leave a Reply