AKNÉ

A férfi nemi hormon (tesztoszteron) hatására a faggyúmirigyek túl sok faggyút termelnek, a több­let pedig eltömíti a póru­sokat. Az ebből eredő pa­naszok legáltalánosabb for­mája a közönséges akné.

A kamaszkori hormonszint-ingadozás, a fogamzásgátló tabletták, a menstruáció, a terhesség vagy a menopauza miatt gyakran válnak túl aktívvá a faggyúmirigyek. Az akné általában örökletes.A sokféle, vény nélkül kapható készítmény mellett egyszerű, természetes kezelési módok is a rendelkezésünkre állnak:

Azonnali segítség

 • A védelem legelső vonalát a vény nélkül kapható, benzoil-peroxidot tartalmazó krémek, tonikok és zselék jelentik. Ezek a készítmények elősegítik az elhalt bőrsejtek lehámlását, vala­mint az eltömődött pórusok megnyitását. A benzoil-peroxid az elzáródott járatokba jutott baktériumokat is elpusztítja.
 • Az alfa-hidroxi-savak (AHA) az elhalt bőrsejtek lehámlasztásával segítenek tisztán tartani a pórusokat. Válasszunk glikol-savtartalmú bőrkrémeket, tonikokat vagy zseléket.
 • A pattanás kialakulásának jelére vegyünk elő egy jégkockát, csomagoljuk folpakba, és helyezzük az érintett területre. Ezt legalább naponta kétszer vagy akár óránként ismételjük, de al­kalmanként legfeljebb 5 percig. A hideg csökkenti a gyulladást.
 • A vény nélkül kapható aszpirin, ibuprofen vagy más, nem szteroid gyulladásgátlók megakadályozhatják a pattanás kialakulását. Vegyük be a felnőtteknek ajánlott dózist legfeljebb.naponta négyszer. Vigyázat! Néhány napnál tovább orvosi javallat nélkül ne szedjünk rendszeresen aszpirint, és soha ne adjuk ezt a gyógyszert 16 évesnél fiatalabb gyerekeknek!

 

Alternatív kezelési módok

 • Naponta háromszor tegyünk egy csepp teafaolajat a patta­násra, így megakadályozzuk a fertőzést, és meggyorsítjuk a gyó­gyulást. A vizsgálatok szerint az 5%-os teafaolaj ugyanolyan ha­tásos az akné ellen, mint az 5%-os benzoil-peroxid oldat.
 • A menstruáció előtt jelentkező pattanások kezelésére igyunk naponta 1-2 pohár barátcserje teát. Ez a növény bizonyítottan közreműködik a női nemi hormon szabályozásában, de hatását csak 2-3 hónap múlva fejti ki. Ne próbáljuk siettetni az ered­ményt, mert a több teától esetleg romolhat a bőrünk állapota.
 • Nyomjunk ecetbe vagy citromlébe mártott vattát a patta­násra. A citromlében és az ecetben lévő savak tisztítják a póru­sokat. A lefekvés előtt a pattanásra kent fogkrém is segíthet.
 • Egy vizsgálat során az aloe vera a bőrgyulladások 90 százalé­kát 5 nap alatt teljesen meggyógyította. Vásároljunk aloés készít­ményt, vagy préseljük ki a zselét egy levágott levél közepéből, és alkalmazzuk közvetlenül a bőrön.

 

Az arcbőr tisztán tartása

 • Azt gondolhatnánk, hogy ha odafigyelünk a higiéniára, meg­előzhetjük a pórusok eltömődését. Ám ha túlzásba visszük bőrünk tisztítását, a faggyúmirigyeket még több zsír ter­melésére ösztönözzük. Ne használjunk szemcsés lemosókat. Mosdókesztyű helyett – amely kidörzsöli a bőrt, és a baktériu­mok is könnyen megtelepednek rajta – eldobható vattalabdá­val töröljük át az arcunkat.
 • Készítsünk arclemosót l teáskanál keserűsó, 3 csepp jód és 125 ml víz keverékéből. Forraljuk fel, és amikor kihűlt, tiszta vattalabdával vigyük fel a bőrre.
 • Férfiaknak: használat után gyógyszertári alkohollal fertőtlenít­sük a borotvát, megakadályozva a baktériumok elszaporodását.

Kinyomjam vagy ne nyomjam?

 • Jobban tesszük, ha problémás arcbőrünk ke­zelését kozmetikusra bízzuk. Ha mégis min­denáron neki akarunk esni a pattanásainknak, kövessük a következő, bőrgyógyászok által is elfogadott lépéseket. A fehér mitesszerek el­távolításához tisztítsuk meg a bőrfelületet, és 3 másodpercig nyílt lángba tartva vagy gyógy­szertári alkoholba mártva sterilizáljunk egy tűt. A hegyével finoman nyissuk meg a pattanást, töröljük ki vattával, majd fertőtlenítsük 3%-os hidrogén-peroxid oldattal. Semmikép­pen ne nyomkodjuk vagy csipkedjük a patta­nást, mert ezzel csak tovább rontunk a hely­zeten. A fekete mitesszerek eltüntetéséhez gyógyszertárban vásároljunk speciális kozme­tikai eszközt, úgynevezett comedonyomót. Használata előtt meleg vizes borogatással 10 percig puhítsuk a bőrt.

Be the first to comment

Leave a Reply